Cytrynowy sernik bez pieczenia
Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas wiosennych i letnich przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.

Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 36%
- niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 4 łyżki wody
- 1 opakowanie borówek
- kilka listków mięty
- spód ciasta
- 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
- 100 g roztopionego masła
Sposób przygotowania
1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
2. Ciasteczka kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.