Reklama

Reklama

Cytrynowy zawrót głowy w kuchni najlepszy na upały

Potrawy o cytrynowym smaku przynoszą szczególne ukojenie w dniach największych upałów. Takich dań we włoskiej kuchni jest bardzo dużo- od makaronu i risotto po mięsa i oczywiście desery. Królują one zwłaszcza w rejonie Neapolu i pobliskich wysp- Capri i Ischia.

Jednym z najprostszych i najbardziej smakowitych specjałów jest makaron - od spaghetti po rigatoni- z cytryną i miętą.

Reklama

Gdy makaron gotuje się, oczywiście al dente, należy zetrzeć skórkę z dwóch starannie umytych cytryn oraz wycisnąć z nich sok. Połówki wyciśniętych cytryn całkowicie bez skóry można wrzucić do gotującego się makaronu. Podsmażamy na patelni dwa ząbki czosnku. Odcedzony makaron trzeba przełożyć na patelnię, a następnie dodać do niego sok i skórkę z cytryny, kilka łyżek sera ricotta i trochę startego parmezanu oraz listki mięty. Aby makaron nie był zbyt suchy, można dodać do niego odrobinę odstawionej na bok wody z jego gotowania.

Wyśmienitym letnim ciastem jest migdałowe caprese z cytrynową nutą. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki: 200 gramów rozdrobnionych migdałów, 150 gramów cukru pudru, 40 gramów mąki ziemniaczanej, 100 g białej czekolady, 3 cytryny, 110 gramów oliwy z oliwek, 5 jajek, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

Najpierw należy ukręcić w mikserze migdały z cukrem. Gdy masa ma konsystencję piasku, dodajemy do niej i mieszamy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryn, drobno posiekaną białą czekoladę, cukier waniliowy i szczyptę soli, a następnie także oliwę, sok z cytryny, dobrze ukręcone żółtka i stopniowo pianę z białek. Po delikatnym wymieszaniu masy wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 35 minut.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje