Cytryny kiszone
Idealne do orientalnych potraw.
Składniki:
- 1 kg niewoskowanych cytryn
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 czerwone papryczki chili
- szczypta szafranu
- szczypta czarnuszki
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
Przygotowanie:
1. Umyj cytryny i włóż je do garnka. Zalej wodą, zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 40 minut. Wylej wrzątek, przelej cytryny zimną wodą. Ponownie zalej je zimną wodą i trzymaj w niej 2 dni. Zmieniaj wodę 2 razy dziennie (w sumie 4 razy), aż przestanie być w niej wyczuwalna goryczka. Po tym czasie ponacinaj każdą cytrynę do miąższu.
2. Zblenduj papryczkę chili, kolendrę, kmin, czarnuszkę i szczyptę szafranu z odrobiną wody. Włóż cytryny do wyparzonego słoja, zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie. Dodaj miks przypraw, zakręć i mocno potrząśnij. Po tygodniu cytryny będą gotowe. Dodawaj je do orientalnych potraw mięsnych (np. tadżin).