Cytryny kiszone

Idealne do orientalnych potraw.

Cytryny kiszone po marokańsku
Cytryny kiszone po marokańsku 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg niewoskowanych cytryn
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 czerwone papryczki chili
  • szczypta szafranu
  • szczypta czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

Przygotowanie:

1. Umyj cytryny i włóż je do garnka. Zalej wodą, zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 40 minut. Wylej wrzątek, przelej cytryny zimną wodą. Ponownie zalej je zimną wodą i trzymaj w niej 2 dni. Zmieniaj wodę 2 razy dziennie (w sumie 4 razy), aż przestanie być w niej wyczuwalna goryczka. Po tym czasie ponacinaj każdą cytrynę do miąższu.

2. Zblenduj papryczkę chili, kolendrę, kmin, czarnuszkę i szczyptę szafranu z odrobiną wody. Włóż cytryny do wyparzonego słoja, zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie. Dodaj miks przypraw, zakręć i mocno potrząśnij. Po tygodniu cytryny będą gotowe. Dodawaj je do orientalnych potraw mięsnych (np. tadżin).

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas