Czarna malina okrzyknięta nowym "superfood"
Czarna malina zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż inne owoce w tej grupie. Specjaliści sugerują, że czarne maliny ze względu na swoje właściwości mogą okazać się sposobem na walkę z nadciśnieniem, cukrzycą, a nawet rakiem.
Naukowcy zmierzyli zawartość związków fenolowych i antocyjanów w czarnych i czerwonych malinach, a także w jeżynach, aby ocenić ich potencjał antyoksydacyjny i zdrowotne korzyści.
Ustalili, że czarne maliny, które są uprawiane w Europie Środkowej, mają większe korzyści dla zdrowia niż bardziej znane i popularne owoce w tej grupie.
Badacze wykazali nie tylko, że czarne maliny zawierają trzy razy więcej antyoksydantów, ale również poziom antocyjanów i fenoli był znacznie wyższy w porównaniu do innych owoców.
Czarne maliny zaliczane są do żywności funkcjonalnej
Ze względu na liczne właściwości zdrowotne, jak również wysoką zawartość składników odżywczych, czarne maliny zasługują na miano żywności funkcjonalnej.
Żywności, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm; może np. obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie.
Nazywana jest również żywnością probiotyczną lub nutraceutyczną (w USA i Wielkiej Brytanii).