Czarny bez: Odtruje organizm, zwalczy wirusy i obniży gorączkę

Czarny bez to pod wieloma względami - nie tylko z uwagi na jego właściwości lecznicze - roślina nietuzinkowa. W fitoterapii wykorzystuje się zarówno liście, kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Z tych ostatnich można przyrządzać soki lub nalewki, które działają wirusobójczo, a tym samym utrudniają zarazkom przenikanie przez błony komórkowe i przeciwdziałają infekcjom. Owoce czarnego bzu usuwają też z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i wykazują działanie przeciwbólowe. Z kolei kwiaty czarnego bzu można śmiało zastosować jako lek napotny lub przeciwgorączkowy oraz wykorzystywać do okładów w problemach skórnych. Poznaj mniej lub bardziej znane zastosowania czarnego bzu. Ta wiedza z pewnością przyda się w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

article cover
©123RF/PICSEL
Ekspresowa tarta bez pieczeniaInteria Kulinaria

Czarny bez: Co nieco o roślinie

©123RF/PICSEL

Czarny bez w Polsce spotkać nietrudno. Zwykle porasta obrzeża lasów i tereny zamieszkałe przez ludzi, bo od wieków wierzy się, że posiada on leczniczą moc. Do jednych z najciekawszych właściwości czarnego bzu można zaliczyć jego właściwości uspokajające, które wyjątkowo kojąco wpływają na dzieci. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą zawartego w roślinie kwasu walerianowego. Znakami rozpoznawczymi rośliny są piękne kremowe kwiaty, które wydzielają intrygujący zapach. Z tego też powodu czarny bez często dekoruje ogrody i parki.

Czarny bez - właściwości lecznicze i nie tylko

Poza walorami dekoracyjnymi czarny bez posiada bezsprzecznie zalety smakowe. W czasach średniowiecznych przyrządzało się z niego przede wszystkim apetyczną nalewkę i powidła. Zagęszczonego soku używano z kolei jako dodatku do wina, a nawet do farbowania włosów. Właściwości lecznicze posiada również kora oraz liście rośliny. Przykładowo wywar z kory czarnego bzu stosowano w kuracjach odchudzających. Jak ją w tym celu wykorzystać? Wystarczy rozetrzeć ją w moździerzu i gotować tak długo, aż wywar zmniejszy swą objętość o mniej więcej połowę i pić po pół szklanki wieczorem. Z liści czarnego bzu można z kolei przygotować okład i stosować na poparzone miejsc lub w stanach zapalnych skóry.

Dodać też warto, że początkowo sok z czarnego bzu służył do barwienia pisanek na kolor granatowy (jeśli doda się soku z cytryny, to zmieni barwę na różową).

Czarny bez w fitoterapii

©123RF/PICSEL

Obecnie w fitoterapii wykorzystuje się liście, kwiaty i owoce czarnego bzu. Jak oddziałują na nasz organizm?

Jak wykorzystać w celach leczniczych liście?

Liście są wykorzystywane do przyrządzania leczniczych herbatek wspomagają pracę nerek i wątroby oraz wykazują działanie rozwalniające. Z kolei stosowany zewnętrznie napar pomaga w zapaleniu spojówek oraz przy rozmaitych infekcjach gardła. W celach leczniczych najlepiej stosować młode liście. Gdy starannie wyschną, należy je przetrzeć przez sito i zamknąć w szczelnym, szklanym pojemniku.

Jak wykorzystać w celach leczniczych kwiaty?

Kwiaty czarnego bzu można stosować jako lek napotny, przeciwgorączkowy, do płukania gardła oraz okładów w problemach skórnych. Warto zaznaczyć, że zawierają one rutozyd, który uszczelnia naczynia krwionośne oraz dba o ich elastyczność – dlatego też ekstrakty wodne i glicerynowe z kwiatów dzikiego bzu można z powodzeniem stosować w kosmetyce.

Jak wykorzystać owoce czarnego bzu?

Z owoców można przyrządzać soki lub nalewki, które potrafią szybko zakończyć rozwijającą się infekcję. Wystarczy podawać je po łyżce co godzinę, by utrudnić zarazkom przenikanie przez błony komórkowe – czarny bez to roślina wirusobójcza.

Owoce usuwają też z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny w chorobach gośćcowych i schorzeniach skórnych. Wykazują również działanie przeciwbólowe, co wykorzystuje się przy sporządzaniu skutecznie działających mieszanek.

Uwaga! Owoce bzu czarnego zawierają truciznę, sambunigrynę, która rozkłada się pod wpływem temperatury i suszenia. Z tego względu nie wolno ich spożywać w stanie surowym.

Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?

©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki:

- 1 litr wody

- 1–1,2 kg cukru

- Kwiaty z czarnego bzu obcięte z 15-20 baldachów

- Sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Zagotuj litr wody i rozpuść w nim 1–1,2 kg cukru. Na wrzący syrop wrzuć kwiaty, przykryj na noc. Rano przecedź, dodaj sok z cytryn i rozlej do niewielkich słoiczków. Aby przedłużyć ich trwałość, warto je zapasteryzować – wystarczy 10–15 minut. Przechowuj w chłodnym miejscu, wykorzystuj jako syrop do lodów, deserów.

Jak zrobić nawilżający tonik z czarnego bzu

Potrzebne składniki:

- Łyżka kwiatów czarnego bzu

- 200 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Kwiaty zalej 200 ml wrzącej wody, przykryj. Po dwudziestu minutach starannie przefiltruj i dodaj łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Stosuj do tonizowania skóry przed nałożeniem kremu. Tonik przechowywany w lodówce, w zamkniętym pojemniku, zachowa trwałość przez kilka dni (maksymalnie pięć). Do naparu możesz dodać też kwiatów lipy lub liści i kwiatów żywokostu. Dzięki temu prostemu zabiegowi doskonale nawilżysz skórę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas