Czarny pieprz – przyprawa, która odchudza i wzmacnia zdrowie

Czarny pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw. To nie przypadek, że wraz z solą znajduje się niemal na każdym stole. Jest niezwykle uniwersalny i nadaje smaku każdej słonej, a niekiedy i słodkiej potrawie. Czarny pieprz (Piper nigrum) jest rośliną z rodziny pieprzowatych, a czarne kulki to jej owoce. Przyprawę tę uzyskuje się z niedojrzałych, poddanych fermentacji i wysuszonych czerwonych owoców.

czarny pieprz
czarny pieprz© Photogenica
czarny pieprz właściwości
© Photogenica

W przeszłości był to ulubiony składnik najdroższych rzymskich potraw. Pliniusz Starszy narzekał, że „nie ma roku, żeby India nie pozbawiła Cesarstwa Rzymskiego pięćdziesięciu milionów sestercji”. Oczywiście miał na myśli koszt przypraw indyjskich, w tym czarnego pieprzu. W średniowieczu Arabowie handlowali pieprzem na Oceanie Indyjskim. W XV wieku liderem w sprzedaży pieprzu stała się Portugalia, a dwa wieki później dominację w tym względzie przejęła Holandia. Obecnie czarny pieprz stanowi jedną czwartą wszystkich przypraw w handlu światowym.

Czarny pieprz – wartość odżywcza

Zarówno gorzki smak, jak i właściwości odżywcze pieprzu zawdzięczamy jego składnikowi o nawie glikozyd. To przyprawa bogata w olejki eteryczne, skrobię oraz witaminę E i witaminę C. Zawiera także limonen, linalol, pinen, sabinen i kariofilen.

Czarny pieprz – właściwości prozdrowotne

Czarny pieprz wzmacnia układ nerwowy, zapewnia energię organizmowi i poprawia wytrzymałość. Ponadto, pomaga oczyścić płuca ze śluzu, reguluje cykl miesiączkowy i wykazuje działanie moczopędne. Pomaga pozbyć się kamieni nerkowych i leczy choroby układu rozrodczego. Wykazuje korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, bywa pomocny w nieżycie żołądka, reguluje kwasowość i eliminuje uczucie zgagi. Może być także stosowany pomocniczo w chorobach skóry takich jak liszaj czy łuszczyca.

Czarny pieprz na odchudzanie

Ostatnie badania naukowe wykazały, że piperyna zawarta w czarnym pieprzu hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych w organizmie. Badania podają, iż piperyna hamuje podział komórek tłuszczowych. Dzięki temu powstała teoria, iż pieprz to przyprawa, z której warto korzystać podczas diety odchudzającej. Stosowany jest nawet jako suplement w specjalnych programach odchudzających. Piperyna zawarta w czarnym pieprzu wywołuje reakcję łańcuchową, która zmienia specjalizacje komórek. Ponadto, wpływa ona korzystnie na działanie układu pokarmowego i pomaga w problemach z trawieniem. Najnowsze badania zaprzeczają wcześniejszym twierdzeniom, jakoby czarny pieprz podrażniał żołądek i wzmagał apetyt. Okazuje się, że jest na odwrót – wspomaga działanie układu trawiennego, co skutkuje utratą wagi. Jak w przypadku wszystkich przypraw, nie należy go jednak nadużywać!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas