Czekoladowa delicja
Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę.
Składniki 10-12 porcji:
- 15 dag mąki pszennej
- 20 dag brązowego cukru
- 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 140 dag masła
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25 dag mieszanki owoców
- 2 łyżeczki mąki pszennej + szczypta mąki ziemniaczanej
- kilka najładniejszych owoców do dekoracji
Polewa:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Owoce oczyść i umyj. Rozłóż je w jednej warstwie na ręczniku papierowym. Mąkę przesiej z proszkiem i solą.
2. Do masy kakaowej wbij jajka i zmiksuj. Dodawaj mąkę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce posyp wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj i wsyp do ciasta. Ciasto wylej do formy i piecz ok. 50 minut w 170ºC.3. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem. Polej wierzch ciasta. Udekoruj owocami, zanim polewa zastygnie.
Czas przygotowania: ok. 80 minut