Ogórki konserwowe przygotuj w ten sposób. Będą niezwykle smaczne i chrupiące

Jak zrobić ogórki po kaszubsku z twistem? Dodaj ostrą paprykę zamiast słodkiej
Jak zrobić ogórki po kaszubsku z twistem? Dodaj ostrą paprykę zamiast słodkiej123RF/PICSEL

Ogórki po kaszubsku - co to takiego i dlaczego warto?

Zobacz również:

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ogórków po kaszubsku?

  • 1,5 kg ogórków gruntowych, średniej wielkości i jędrnych
  • 1 czerwona papryka - dodaje koloru i słodyczy
  • 1 biała cebula, pokrojona w piórka
  • 5 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu - opcjonalnie, ale wpływa na chrupkość i smak
  • kwiaty kopru
  • przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, kminek, liść laurowy
  1. Sterylizacja - umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki, upewnij się, że są suche i nienaruszone.
  2. Przygotowanie warzyw - ogórki dokładnie wyszoruj, paprykę pokrój na paski, cebulę w piórka, czosnek obierz, chrzan pokrój w słupki.
  3. Układanie w słoikach - na dno słoika wsyp koper, czosnek, cebulę i przyprawy (gorczyca, ziele angielskie, kminek, liść laurowy). Następnie układaj na przemian ogórki i paprykę
  4. Przygotowanie zalewy - zagotuj wodę (4-6 szklanek), dodaj ocet (1 szklanka 10 procent), ½ szklanki cukru (ok. 100-110 g) i 1 łyżkę soli lub więcej - mieszaj aż do rozpuszczenia
  5. Zalewanie i zakręcanie - zalej warzywa gorącą zalewą tak, by wszystko było przykryte, dokładnie zakręć słoiki.
  6. Pasteryzacja - wstaw do garnka wyłożonego ściereczką, zalewając je wodą do ¾ wysokości, gotuj ok. 8-10 minut od momentu wrzenia
  7. Studzenie i przechowywanie - odwróć słoiki do góry dnem, pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia/piwnica)

Zobacz również:

    Wskazówki, jak uzyskać idealne ogórki po kaszubsku

    1. Wybieraj świeże ogórki, jędrne i małe - łatwiej zachowają chrupkość
    2. Nie gotuj zalewy zbyt długo - wystarczy tylko do momentu rozpuszczenia cukru. Zbyt intensywna obróbka termiczna może sprawić, że ogórki po zalaniu stracą chrupkość.
    3. Odsącz paprykę i cebulę, by nie wypłukały smaku.
    4. Przymiarkuj ilość cukru - do łagodnej wersji wystarczy ½ szklanki, możesz dorzucić marchewkę jak w wersji kartuskiej
    5. Dodatek kminku czy chrzanu poprawia chrupkość i działa jako naturalny konserwant.
    6. Temperatura pasteryzacji - nie przesadzaj; 8-10 min wystarczy - dłuższa może rozmiękczyć warzywa.
    7. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu - da ci to trwałość nawet do roku.

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 140: Aria MartelleINTERIA.PL