Czekoladowa kora
Jest to przepis, w którym panuje pełna dowolność. Dotyczy ona rodzaju czekolady i pozostałych składników. Wyznaję zasadę, że ma być zdrowo, kolorowo i co ważne - smacznie. Najlepsza jest czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. Wszelkie posypki powinny mieć różne kształty i barwę. Gotowa słodkość ma przypominać korę drzewa. - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".
10 minut przygotowania + 3-4 godziny chłodzenia.
Wykonanie:
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na papier do pieczenia ułożony na desce do krojenia. Rozsmarować na grubość 5 mm.
Na czekoladę wyłożyć wszystkie ziarna i bakalie.
Wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.
Połamać taflę tak, by kawałki miały nieregularny kształt. Przechowywać w pudełku wyłożonym pergaminem.
Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.