Czekoladowa pianka, czyli deser łasucha
Zachwycający smakiem i konsystencją czekoladowy deser: pianka na biszkoptowym spodzie. Znajdzie zapewne wielu zwolenników wśród wielbicieli ptasiego mleczka. Ale to coś delikatniejszego...
Ze względu na dobór składników, ciasto jest idealne również dla osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera też zbyt dużo cukru, co nie jest bez znaczenia dla dbających o dietę.
Do przygotowania deseru potrzebujemy, na biszkoptowy spód: 3 jajka (wykorzystamy 3 białka + 2 żółtka), 100 g cukru trzcinowego, 15 g skrobi kukurydzianej, 30 g mąki ryżowej, 30 g niesłodzonego kakao; na piankę: 170 g gorzkiej czekolady, 5 białek jaj.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ubijamy 3 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy żółtka. Potem dosypujemy przesiane: skrobię, mąkę i kakao. Dodajemy sypkie produkty ostrożnie do poprzedniej mieszanki.
Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do formy przygotowane ciasto. Pieczemy je przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta nie wyjmujemy z formy.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę i dodajemy ostrożnie do czekolady. Piankę ostrożnie wylewamy na wystudzone ciasto. Pozostawmy na cztery godziny w lodówce.
Ostrożnie otwieramy tortownicę, pomagając sobie nożem, by oderwać piankę od brzegów. Ciasto podajemy schłodzone. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras
edytor: Jan Bratkowski