Czekoladowa pianka, czyli deser łasucha

Zachwycający smakiem i konsystencją czekoladowy deser: pianka na biszkoptowym spodzie. Znajdzie zapewne wielu zwolenników wśród wielbicieli ptasiego mleczka. Ale to coś delikatniejszego...

Pianka czekoladowa
Pianka czekoladowa123RF/PICSEL

Ze względu na dobór składników, ciasto jest idealne również dla osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera też zbyt dużo cukru, co nie jest bez znaczenia dla dbających o dietę.

Do przygotowania deseru potrzebujemy, na biszkoptowy spód: 3 jajka (wykorzystamy 3 białka + 2 żółtka), 100 g cukru trzcinowego, 15 g skrobi kukurydzianej, 30 g mąki ryżowej, 30 g niesłodzonego kakao; na piankę: 170 g gorzkiej czekolady, 5 białek jaj.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ubijamy 3 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy żółtka. Potem dosypujemy przesiane: skrobię, mąkę i kakao. Dodajemy sypkie produkty ostrożnie do poprzedniej mieszanki.

Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do formy przygotowane ciasto. Pieczemy je przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta nie wyjmujemy z formy.

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę i dodajemy ostrożnie do czekolady. Piankę ostrożnie wylewamy na wystudzone ciasto. Pozostawmy na cztery godziny w lodówce.

Ostrożnie otwieramy tortownicę, pomagając sobie nożem, by oderwać piankę od brzegów. Ciasto podajemy schłodzone. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

edytor: Jan Bratkowski

Czekoladowy deser z chia - wyborne domowe piankiInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas