Japońskie naleśniki lepsze niż polskie? W czym tkwi ich sekret?

Czym różnią się japońskie naleśniki od polskich?
Czym różnią się japońskie naleśniki od polskich?123RF/PICSEL

To nie tylko jedzenie. Naleśniki w Japonii to kultura

Zobacz również:

Możesz zrobić je w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości

Stos puszystych, złocistych naleśników ozdobionych kolorowymi jadalnymi kwiatami, posypanych cukrem pudrem, z gałką lodów lub kremu na górze, podanych na marmurkowym talerzu z sosem w małej miseczce obok.
Japońskie naleśniki możemy spróbować zrobić także w domu123RF/PICSEL
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki mleka krowiego lub 2 łyżki napoju roślinnego (np. owsianego)
  • 3 łyżki mąki pszennej (około 30 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • olej lub masło do smażenia
  • 1 łyżka wody do smażenia (do wytworzenia pary wodnej)
  1. W misce połącz tylko żółtka jajek z mlekiem i wymieszaj do połączenia w gładką masę.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do mokrych składników i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca.
  4. Kiedy piana będzie już ubita, delikatnie wmieszaj pianę z masą jajeczną w kilku partiach, starając się nie zniszczyć struktury piany.
  5. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmaruj ją delikatnie tłuszczem.
  6. Nakładaj ciasto w formie wysokich kopców. Na patelni można użyć metalowych obręczy do formowania.
  7. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i dodaj odrobinę wody na dno, aby wytworzyła się para. Smaż 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem.
Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL