Nowy hit wśród przetworów. Ogórki w tej zalewie konkurencję zostawiają w tyle

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ogórki można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zalewa gyros (zdj. ilustracyjne)
Ogórki można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zalewa gyros (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Ogórki gyros: nowy hit wśród przetworów

Zielone ogórki w słoikach
Ogórki w zalewie gyros zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Zobacz również:

Przepis na ogórki gyros

Składniki

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych,
  • 2 papryki,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 470 – 550 g cukru,
  • 250 ml octu (10 proc.),
  • 125 ml oleju,
  • 1 opakowanie przyprawy gyros,
  • 3 łyżki gorczycy,
  • 4 goździki,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego.
  1. Ocet, olej, cukier i przyprawy podgrzej w garnku (do rozpuszczenia cukru). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki kupione w sklepie mocz przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Dzięki temu będą chrupkie i jędrne. Ogórki z ogrodu należy dokładnie umyć i osuszyć. Z warzyw odkrój końcówki, a resztę pokrój w dość grube plastry (nie usuwaj skórki). Zasyp je solą i wymieszaj.
  3. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plastry.
  4. Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  5. Obierz marchewki i drobno poszatkuj lub pokrój w cienkie słupki. Dodaj pokrojone warzywa do miski z ogórkami i wymieszaj. Następnie zalej całość przestygłą zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na 8 godzin, by smaki dobrze się połączyły. W międzyczasie nie zapomnij, by całość przemieszać.
  7. Po tym czasie przełóż warzywa wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Wytrzyj ścianki szkła i porządnie zakręć. Pasteryzuj pikle w dużym garnku ze ściereczką na dnie przez 8-10 minut, a potem odstaw do ostygnięcia. Gotowe!
Nie tylko ogórki, kisić można wszystko. I to dla własnego dobraPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?