Nowy hit wśród przetworów. Ogórki w tej zalewie konkurencję zostawiają w tyle
Kiszone czy małosolne to już klasyka. Tym razem prawdziwym hitem wśród przetworów są ogórki w zalewie na bazie wyrazistej przyprawy. Dzięki niej zyskują charakterystyczny, słodko-kwaśny smak.

Ogórki kiszone czy małosolne już ci się znudziły? Nic straconego. To dobry czas, by trochę poeksperymentować w kuchni.
Ogórki gyros: nowy hit wśród przetworów
Nowym hitem wśród przetworów są ogórki gyros. Inspiracją jest oczywiście popularna sałatka gyros - wszystkie składniki należy układać w słoiku warstwowo.
Chociaż to propozycja bez mięsa, ogórki w takiej zalewie zyskują wyrazisty, słodko-kwaśny smak. Ogórki gyros to wyśmienita propozycja do kanapek, serów, dań z grilla czy mięs.

Przepis na ogórki gyros
Składniki
- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych,
- 2 papryki,
- 3 marchewki,
- 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 470 – 550 g cukru,
- 250 ml octu (10 proc.),
- 125 ml oleju,
- 1 opakowanie przyprawy gyros,
- 3 łyżki gorczycy,
- 4 goździki,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Ocet, olej, cukier i przyprawy podgrzej w garnku (do rozpuszczenia cukru). Odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki kupione w sklepie mocz przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Dzięki temu będą chrupkie i jędrne. Ogórki z ogrodu należy dokładnie umyć i osuszyć. Z warzyw odkrój końcówki, a resztę pokrój w dość grube plastry (nie usuwaj skórki). Zasyp je solą i wymieszaj.
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plastry.
- Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Obierz marchewki i drobno poszatkuj lub pokrój w cienkie słupki. Dodaj pokrojone warzywa do miski z ogórkami i wymieszaj. Następnie zalej całość przestygłą zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 8 godzin, by smaki dobrze się połączyły. W międzyczasie nie zapomnij, by całość przemieszać.
- Po tym czasie przełóż warzywa wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Wytrzyj ścianki szkła i porządnie zakręć. Pasteryzuj pikle w dużym garnku ze ściereczką na dnie przez 8-10 minut, a potem odstaw do ostygnięcia. Gotowe!
Źródło: Smaker