Czekoladowe brownie
Nic bardziej nie poprawi nam humory, niż pieczone wspólnie brownie. Wciągnij dzieci w znakomitą zabawę i wspólne spędzanie czasu.

Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 200 g masła,
- 100 g mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 6 jajek.
Czekoladę pokruszmy i wrzućmy z masłem do metalowej miski. Postawmy ją na garnku z gotującą się wodą. Składniki muszą się rozpuścić. Mieszajmy je aż do uzyskania gładkiej masy. Ostudźmy.
Oddzielmy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijmy pianę na sztywno. Żółtka utrzyjmy z cukrem, dodajmy mąkę. Do masy z żółtek dodajmy ostudzoną czekoladę oraz pianę z białek. Zmiksujmy.
Blachę prostokątną (40x25 cm) lub okrągłą (średnica ok. 22 cm) wyłóżmy pergaminem. Wylejmy ciasto. Pieczmy 20 minut w temperaturze 200°C.
Ostudźmy i dopiero wtedy pokrójmy na kawałki.