Czekoladowe brownie
Nic bardziej nie poprawi nam humory, niż pieczone wspólnie brownie. Wciągnij dzieci w znakomitą zabawę i wspólne spędzanie czasu.
Czekoladę pokruszmy i wrzućmy z masłem do metalowej miski. Postawmy ją na garnku z gotującą się wodą. Składniki muszą się rozpuścić. Mieszajmy je aż do uzyskania gładkiej masy. Ostudźmy.
Oddzielmy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijmy pianę na sztywno. Żółtka utrzyjmy z cukrem, dodajmy mąkę. Do masy z żółtek dodajmy ostudzoną czekoladę oraz pianę z białek. Zmiksujmy.
Blachę prostokątną (40x25 cm) lub okrągłą (średnica ok. 22 cm) wyłóżmy pergaminem. Wylejmy ciasto. Pieczmy 20 minut w temperaturze 200°C.
Ostudźmy i dopiero wtedy pokrójmy na kawałki.