Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

Zabawa z czekoladą to coś, co dzieci lubią najbardziej! I o tyle, o ile słodkie czekolady z nadzieniem zawierają mnóstwo cukru, który prowadzi do otyłości i niszczy zęby, to gorzka czekolada ratuje honor tego smakołyku i można ją od czasu do czasu podać dzieciom. Namów swojego malucha na podróż śladami bohaterów bajki „Charlie i fabryka czekolady”! Zainspiruj się postaciami z bajek i przygotuj czekoladowe naleśniki z syropem klonowym i odrobiną naturalnej wody mineralnej „Jurajska”. Święta zbliżają się wielkimi krokami, a pomysłów na prezenty nigdy nie jest za mało, stwórz zatem swoją domową fabrykę czekolady i przygotuj na święta czekoladki, które podarujesz bliskim w prezencie! Smacznego.

Składniki na ciasto

  • 160 g mąki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło". W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje