Czekoladowe serduszka
Świąteczne, aromatyczne ciasteczka
Sposób przygotowania
1. Zagnieć ciasto: mąkę przesiej z kakao oraz chili. Dodaj cukier puder. Dołóż pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następne wbij jajko. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Foremkami w kształcie serduszek wytnij ciastka. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz po 10-12 minut.
3. Zdejmij z blach i wystudź. W tym czasie zrób lukier: cukier puder wymieszaj z rumem i odrobiną wrzątku, utrzyj na gładką, gęstą masę. Polewę stop według przepisu. Ciastka posmaruj lukrem i udekoruj paseczkami polewy