Czekoladowe wieżyczki
Owocowy deser, któremu trudno się oprzeć!

Składniki
- 2 op. polewy z gorzkiej czekolady
- 30 dag jogurtu greckiego
- 15 dag mascarpone
- 4 łyżki cukru (a jeszcze lepiej cukru cytrusowego zrobionego wg przepisu podanego w ramce niżej)
- 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 20 dag sezonowych owoców
- 1 łyżka aromatu miętowego
- cukier puder do oprószenia wieżyczek
Sposób przygotowania
1. Z pergaminu wytnij 12 kwadratów o boku ok. 10 cm. Polewy czekoladowe stop według przepisu podanego na opakowaniu. Gorącymi posmaruj (dość grubo) pergaminowe kwadraty. Pozostaw, by czekolada zastygła i stwardniała. Wówczas ostrożnie, by nie połamać powstałych płatków, usuń pergamin. Uwaga: w wersji błyskawicznej możesz wykorzystać np. gotowe cieniutkie herbatniki posmarowane czekoladą. 2. Owoce umyj, oczyść, osusz. Większe pokrój na kawałeczki. Jogurt zmiksuj z mascarpone, aromatem miętowym, cukrem i zagęstnikami. Krem schłodź w lodówce (30 minut). 3. Dziesięć czekoladowych płatków posmaruj kremem, posyp owocami. Ułóż jeden na drugim tak, by powstały dwie wieżyczki. Przykryj je pozostałymi płatkami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj wg uznania.