Czekoladowe wieżyczki

Owocowy deser, któremu trudno się oprzeć!

Wieżyczki z owocami
Wieżyczki z owocami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Z pergaminu wytnij 12 kwadratów o boku ok. 10 cm. Polewy czekoladowe stop  według przepisu podanego  na opakowaniu. Gorącymi  posmaruj (dość grubo) pergaminowe kwadraty. Pozostaw, by czekolada zastygła i stwardniała. Wówczas ostrożnie,  by nie połamać powstałych płatków, usuń pergamin.  Uwaga: w wersji błyskawicznej możesz wykorzystać np.  gotowe cieniutkie herbatniki posmarowane czekoladą.  

2. Owoce umyj, oczyść, osusz. Większe pokrój na kawałeczki. Jogurt zmiksuj  z mascarpone, aromatem miętowym, cukrem i zagęstnikami. Krem schłodź  w lodówce (30 minut). 

3. Dziesięć czekoladowych płatków posmaruj kremem, posyp owocami. Ułóż jeden na drugim tak, by powstały dwie wieżyczki. Przykryj je pozostałymi płatkami. Posyp cukrem  pudrem, udekoruj wg uznania.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas