Czekoladowe wieżyczki
Owocowy deser, któremu trudno się oprzeć!
Sposób przygotowania
1. Z pergaminu wytnij 12 kwadratów o boku ok. 10 cm. Polewy czekoladowe stop według przepisu podanego na opakowaniu. Gorącymi posmaruj (dość grubo) pergaminowe kwadraty. Pozostaw, by czekolada zastygła i stwardniała. Wówczas ostrożnie, by nie połamać powstałych płatków, usuń pergamin. Uwaga: w wersji błyskawicznej możesz wykorzystać np. gotowe cieniutkie herbatniki posmarowane czekoladą.
2. Owoce umyj, oczyść, osusz. Większe pokrój na kawałeczki. Jogurt zmiksuj z mascarpone, aromatem miętowym, cukrem i zagęstnikami. Krem schłodź w lodówce (30 minut).
3. Dziesięć czekoladowych płatków posmaruj kremem, posyp owocami. Ułóż jeden na drugim tak, by powstały dwie wieżyczki. Przykryj je pozostałymi płatkami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj wg uznania.