Reklama

Reklama

Czekoladowe wieżyczki

Owocowy deser, któremu trudno się oprzeć!

Składniki dla: 2 sztuki

Składniki

  • 2 op. polewy z gorzkiej czekolady
  • 30 dag jogurtu greckiego
  • 15 dag mascarpone
  • 4 łyżki cukru (a jeszcze lepiej cukru cytrusowego zrobionego wg przepisu podanego w ramce niżej)
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 20 dag sezonowych owoców
  • 1 łyżka aromatu miętowego
  • cukier puder do oprószenia wieżyczek

Sposób przygotowania

1. Z pergaminu wytnij 12 kwadratów o boku ok. 10 cm. Polewy czekoladowe stop  według przepisu podanego  na opakowaniu. Gorącymi  posmaruj (dość grubo) pergaminowe kwadraty. Pozostaw, by czekolada zastygła i stwardniała. Wówczas ostrożnie,  by nie połamać powstałych płatków, usuń pergamin.  Uwaga: w wersji błyskawicznej możesz wykorzystać np.  gotowe cieniutkie herbatniki posmarowane czekoladą.  

2. Owoce umyj, oczyść, osusz. Większe pokrój na kawałeczki. Jogurt zmiksuj  z mascarpone, aromatem miętowym, cukrem i zagęstnikami. Krem schłodź  w lodówce (30 minut). 

3. Dziesięć czekoladowych płatków posmaruj kremem, posyp owocami. Ułóż jeden na drugim tak, by powstały dwie wieżyczki. Przykryj je pozostałymi płatkami. Posyp cukrem  pudrem, udekoruj wg uznania. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje