Czekoladowe wino na zimowe wieczory
Eksperci zapewniają, że czekolada i czerwone wino nie tylko są dla nas dobre, lecz koniecznie powinny pojawić się w naszej diecie. Dla wielu z nas to wspaniała wiadomość. Co jednak zrobić, aby móc spożywać jedno i drugie jednocześnie? Oto cudowny sposób na połączenie tych dwóch składników - zrób sobie czekoladowe wino!
Aby przygotować dwie porcje czekoladowego wina będziesz potrzebować:
- 1,5 szklanki mleka (2%)
- 1 szklankę czerwonego wina (na przykład Cabernet Sauvignon)
- 1/3 szklanki startej ciemnej czekolady
- bitą śmietanę lub pianki marshmallow do dekoracji.
Przygotowanie:
W rondlu z długą rączką połącz na średnim ogniu mleko i czekoladę.
Mieszaj nieustannie aż do zupełnego rozpuszczenia się czekolady w mleku - musisz uzyskać gęstą i kremową masę.
Dolej do garnka czerwone wino i pozwól mieszance podgrzać się.
Przelej czekoladowe wino do szklanki i delektuj się!