Czekoladowiec
Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Delikatna, piankowa masa rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy będzie chciał drugi kawałek.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Masło posiekaj, utrzyj z rozpuszczoną czekoladą.
2. Masę wlej do ubitych białek. Kolejno dodawaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Tortownicę wyłóż papierem. Przełóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz około 50 minut. Ostudź w formie, a potem wyjmij. Usuń papier.
3. Polewy z ciemnej czekolady rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Polej dekoracyjnie zimne ciasto biszkoptowe. Odstaw w chłodne miejsce do zastudzenia.