Reklama

Reklama

Czekoladowiec

Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Delikatna, piankowa masa rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy będzie chciał drugi kawałek.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • po 12 łyżek cukru i mąki
  • 10 dag masła
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 2 op. polewy z ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Masło posiekaj, utrzyj z rozpuszczoną czekoladą. 

2. Masę wlej do ubitych białek. Kolejno dodawaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Tortownicę wyłóż papierem. Przełóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz około 50 minut. Ostudź w formie, a potem wyjmij. Usuń papier. 

3. Polewy z ciemnej czekolady rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Polej dekoracyjnie zimne ciasto biszkoptowe. Odstaw w chłodne miejsce do zastudzenia.  

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy