Reklama

Reklama

Czerwona zupa

Polecamy pyszną zupę z pomarańczy.

Składniki

Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych

  • 2 pomarańcze z uprawy ekologicznej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr przetartych pomidorów
  • 2 garście liści bazylii
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki śmietany
  • 250 g mini kulek sera mozzarella

Reklama


Przygotowanie

Czas przygotowania: 25 minutRazem około 1300 kcal, 64 g białka, 85 g tłuszczu, 65 g węglowodanów1. Pomarańcze myjemy gorącą wodą, osuszamy i ścieramy skórkę. Kroimy je na pół i wyciskamy sok. Obieramy cebulę i czosnek,bardzo drobno siekamy.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, czosnek i skórkę pomarańczową, dusimy, aż cebula będzie szklista.Posypujemy mąką i krótko dusimy dalej.

3. Podlewamy sokiem pomarańczowym i na chwilę zdejmujemy garnek z ognia, aby dodać pomidory. Wszystko zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.

4. W tym czasie myjemy listki bazylii, osuszamy i kroimy w paski. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy ze śmietaną. Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy posiekanymi listkami bazylii, wkładamy kulki sera mozzarella i podajemy.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dowiedz się więcej na temat: zupa z pomarańczy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje