Czerwona zupa
Polecamy pyszną zupę z pomarańczy.
Składniki
Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
- 2 pomarańcze z uprawy ekologicznej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 1 litr przetartych pomidorów
- 2 garście liści bazylii
- sól i pieprz
- cukier
- 4 łyżki śmietany
- 250 g mini kulek sera mozzarella
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minutRazem około 1300 kcal, 64 g białka, 85 g tłuszczu, 65 g węglowodanów1. Pomarańcze myjemy gorącą wodą, osuszamy i ścieramy skórkę. Kroimy je na pół i wyciskamy sok. Obieramy cebulę i czosnek,bardzo drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, czosnek i skórkę pomarańczową, dusimy, aż cebula będzie szklista.Posypujemy mąką i krótko dusimy dalej.
3. Podlewamy sokiem pomarańczowym i na chwilę zdejmujemy garnek z ognia, aby dodać pomidory. Wszystko zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
4. W tym czasie myjemy listki bazylii, osuszamy i kroimy w paski. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy ze śmietaną. Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy posiekanymi listkami bazylii, wkładamy kulki sera mozzarella i podajemy.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny