Czosnek. Co warto o nim wiedzieć?

article cover
123RF/PICSEL

Czosnek. Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko, ale można go też uprawiać w ogrodzie. Świeże listki wzbogacą smak sałatek, zup, mięs czy twarożku. Świetnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu pesto czy czosnkowej oliwy. Źródło: Świat i Ludzie
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko, ale można go też uprawiać w ogrodzie. Świeże listki wzbogacą smak sałatek, zup, mięs czy twarożku. Świetnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu pesto czy czosnkowej oliwy. Źródło: Świat i Ludzie 123RF/PICSEL
Czosnek możemy też marynować i kisić. Można go później wykorzystać do kanapek, sałatek, zup, sosów sałatkowych, jako dodatek do makaronów, serów czy różnych przystawek. Marynować możemy w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół czy papryczki chili lub occie winnym czy jabłkowym. Do octowej marynaty warto dodać miód albo wino. Czosnek kisimy podobnie jak ogórki. A jeśli została nam zalewa z tegorocznych kiszonych ogórków, możemy ją wykorzystać i zalać nią czosnek.
Czosnek możemy też marynować i kisić. Można go później wykorzystać do kanapek, sałatek, zup, sosów sałatkowych, jako dodatek do makaronów, serów czy różnych przystawek. Marynować możemy w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół czy papryczki chili lub occie winnym czy jabłkowym. Do octowej marynaty warto dodać miód albo wino. Czosnek kisimy podobnie jak ogórki. A jeśli została nam zalewa z tegorocznych kiszonych ogórków, możemy ją wykorzystać i zalać nią czosnek.
Jest też niezbędny do przyprawiania żurków, często chłodników, szpinaku czy bakłażana. Warto spróbować też czosnku grillowanego lub pieczonego. Pieczemy go w łupince po odcięciu górnej części główek (by ząbki były widoczne), skropiony oliwą z oliwek i posypany solą. Upieczony jest doskonałą bazą do przygotowania masła czosnkowego. Warto przekrojonym surowym ząbkiem czosnku posmarować boki i dno naczynia, w którym będziemy jakąś potrawę dusić, zapiekać czy gotować. Dzięki temu zdecydowanie zyska ona na smaku.
Jest też niezbędny do przyprawiania żurków, często chłodników, szpinaku czy bakłażana. Warto spróbować też czosnku grillowanego lub pieczonego. Pieczemy go w łupince po odcięciu górnej części główek (by ząbki były widoczne), skropiony oliwą z oliwek i posypany solą. Upieczony jest doskonałą bazą do przygotowania masła czosnkowego. Warto przekrojonym surowym ząbkiem czosnku posmarować boki i dno naczynia, w którym będziemy jakąś potrawę dusić, zapiekać czy gotować. Dzięki temu zdecydowanie zyska ona na smaku. 123RF/PICSEL
Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso, najlepiej przygotować pastę czosnkowo-ziołową (np. z majerankiem, cząbrem, bazylią, solą). Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, zanim trafi do piekarnika. Dodatkowo połówkami ząbków czosnku możemy naszpikować mięso przed pieczeniem. Tarty czosnek poprawi smak sosów przyrządzanych na bazie oleju i octu.
Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso, najlepiej przygotować pastę czosnkowo-ziołową (np. z majerankiem, cząbrem, bazylią, solą). Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, zanim trafi do piekarnika. Dodatkowo połówkami ząbków czosnku możemy naszpikować mięso przed pieczeniem. Tarty czosnek poprawi smak sosów przyrządzanych na bazie oleju i octu. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?