Czosnek. Co warto o nim wiedzieć?

Niezwykle aromatyczny, o wyrazistym ostrym smaku jest jedną z najpopularniejszych przypraw. A do tego uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma też moc innych leczniczych właściwości.

article cover
123RF/PICSEL

Czosnek. Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko, ale można go też uprawiać w ogrodzie. Świeże listki wzbogacą smak sałatek, zup, mięs czy twarożku. Świetnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu pesto czy czosnkowej oliwy.

Źródło: Świat i Ludzie
Czosnek możemy też marynować i kisić.  Można go później wykorzystać do kanapek, sałatek, zup, sosów sałatkowych, jako dodatek do makaronów, serów czy różnych przystawek. Marynować możemy w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół czy papryczki chili lub occie winnym czy jabłkowym. Do octowej marynaty warto dodać miód albo wino.  Czosnek kisimy podobnie jak ogórki. A jeśli została nam zalewa z tegorocznych kiszonych ogórków, możemy ją wykorzystać i zalać nią czosnek.
Jest też niezbędny do przyprawiania żurków, często chłodników, szpinaku czy bakłażana. Warto spróbować też czosnku grillowanego lub pieczonego. Pieczemy go w łupince po odcięciu górnej części główek (by ząbki były widoczne), skropiony oliwą z oliwek i posypany solą.

Upieczony jest doskonałą bazą do przygotowania masła czosnkowego. Warto przekrojonym surowym ząbkiem czosnku posmarować boki i dno naczynia, w którym będziemy jakąś potrawę dusić, zapiekać czy gotować. Dzięki temu zdecydowanie zyska ona na smaku.
Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso, najlepiej przygotować pastę czosnkowo-ziołową (np. z majerankiem, cząbrem, bazylią, solą).

Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, zanim trafi do piekarnika. Dodatkowo połówkami ząbków czosnku możemy naszpikować mięso przed pieczeniem. Tarty czosnek poprawi smak sosów przyrządzanych na bazie oleju i octu.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas