Czosnkowe udka
Miłośnicy czosnku będą zachwyceni. Aromatyczne i chrupiące udka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz dokładnie, osusz i włóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Wymieszaj z połową oliwy, solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Natrzyj udka. Odłóż pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.
2. Po tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Ułóż udka (otrzyj je z nadmiaru czosnku). Wlej bulion. Przykryj naczynie. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso 45 min w temp. 180°C.
3. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plasterki. Ułóż go na pokrytej pergaminem blasze w piekarniku. Skrop resztą oliwy, oprósz vegetą. Kurczaka wyjmij, przełóż na drugą stronę. Wstaw do piekarnika razem z bakłażanami. Piecz kolejne 45 minut. Bakłażany wyjmij, gdy się zrumienią.
4. Przestudzone bakłażany wymieszaj z umytymi pomidorkami, w razie potrzeby dopraw do smaku. Obok ułóż czosnkowe udka. Całość posyp posiekaną natką. Podawaj z frytkami lub ryżem.
Sposób babuni
Aby szybko pozbyć się zapachu czosnku z rąk, przetrzyj je zmieloną kawą, sokiem z cytryny wymieszanym z solą lub... nierdzewną łyżką.