Czy można jeść ziemniaki z pędami? Oto odpowiedź
Pewnie nie raz, nie dwa zdarzyło się, że przechowywane w domowej spiżarni ziemniaki wypuściły pędy. Jeśli takie na bulwach się wytworzyły, to dla większości znak, że nie nadają się do spożycia. Większość z nas je wyrzuca, co jest niewyobrażalnym błędem! To tylko niepotrzebne marnowanie żywności. Takie ziemniaki są jadalne, ale pod pewnymi warunkami! Zatem, co trzeba zrobić, aby zjeść ziemniaka z pędami?
Dlaczego ziemniaki kiełkują?
Ziemniaki zaczynają kiełkować z prostego powodu: kiedy są nieodpowiednie przechowywane. Pod wpływem ciepła oraz promieni słonecznych na powierzchni bulwy pojawiają się pędy. Te części są niejadalne i mogą stwarzać zagrożenie dla naszego zdrowia! Wszystko ze względu na fakt, że zawierają solaninę - zaliczaną do glikoalkaloidów - która jest naturalną toksyną. Ona może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ale czy taki ziemniak nadaje się do spożycia?
Co zrobić z pędami ziemniaka?
Ziemniak z pędami - jak już wiadomo - nadaje się do spożycia. Wystarczy odkroić kiełki oraz niewielki fragment bulwy, który znajduje się tuż obok nich. Ziemniak, który ma żółty kolor, nadaje się do spożycia i pod wpływem obróbki cieplnej nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Bulwy pozbawione przed gotowaniem pędów mają takie same właściwości jak te warzywa, które dopiero co kupiliśmy w markecie albo targowisku.
Jakich ziemniaków jeść nie można?
Choć ziemniaki pozbawione pędów są całkowicie jadalne, to warto przyjrzeć się ich skórce oraz miąższowi. Kategorycznie - nawet jeśli odkroiliśmy kiełki - nie wolno jeść zielonych części warzywa. Dlaczego? Z tego samego powodu, co w przypadku kiełków. To właśnie te niedojrzałe, zielone części zawierają solaninę, która może powodować problemy trawienne. W przypadku ich obecności wystarczy je po prostu odkroić.
Co jeszcze dyskwalifikuje ziemniaki do spożycia? Warto przyjrzeć się ich strukturze! Te, które są miękkie, mogą zacząć już gnić. W takim przypadku najlepiej pozbyć się takiej bulwy i zakupić świeżą partię ziemniaków.
Jak przechowywać ziemniaki?
Aby zminimalizować proces kiełkowania ziemniaków, warto dobrze je przechowywać. Jeśli kupiliśmy nadprogramową ich ilość i całości nie zużyliśmy do przygotowania obiadu, warto przenieść je do ciemnego i nieco chłodnego miejsca. Najlepiej, aby trzymać je w koszu lub papierowej torbie, a nie w plastikowych workach, gdzie nie zapewni się odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Choć ziemniaki preferują chłodniejsze miejsca, nie wolno trzymać ich w lodówce. Niskie temperatury sprawią, że skrobia będzie bardziej wyczuwalna, co wpłynie na smak przepysznych bulw.
A co można przygotować z ziemniaków? Na przykład placki ziemniaczane bez tarcia! Jeśli lubisz kluski śląskie, dowiedz się też, dlaczego na ich powierzchni musi być wgłębienie.