Czy musztarda musi być ostra? Poznaj jej rodzaje i unikatowy aromat

Dobra musztarda powinna mieć krótki i naturalny skład
Dobra musztarda powinna mieć krótki i naturalny skład123RF/PICSEL

Musztarda delikatesowa

Musztarda stołowa

Ziarna gorczycy stosowano kiedyś do leczenia reumatyzmu i nadciśnienia. Dziś to przede wszystkim składnik dodatków do mięs i sałatek
Ziarna gorczycy stosowano kiedyś do leczenia reumatyzmu i nadciśnienia. Dziś to przede wszystkim składnik dodatków do mięs i sałatek123RF/PICSEL

Musztarda sarepska

Musztarda chrzanowa

Musztarda francuska

Jak dopasować określony rodzaj musztardy do dań? Kluczem jest jej ostrość lub poziom słodkości
Jak dopasować określony rodzaj musztardy do dań? Kluczem jest jej ostrość lub poziom słodkości123RF/PICSEL

Musztarda rosyjska

Musztarda bawarska

Większość z nas nie wyobraża sobie wielu dań bez ostrej, aromatycznej musztardy
Większość z nas nie wyobraża sobie wielu dań bez ostrej, aromatycznej musztardy 123RF/PICSEL

Na co zwrócić uwagę, kiedy wybieramy musztardę?

Jak zrobić musztardę w domu?

Sami możemy zdecydować o grubości zmielenia ziaren w domowej musztardzie
Sami możemy zdecydować o grubości zmielenia ziaren w domowej musztardzie123RF/PICSEL
  • 200 g ziaren gorczycy — zależnie od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać, można użyć łagodnych odmian jak biała czy żółta lub ostrzejszych, jak brązowa czy czarna,
  • 10 g soli,
  • 300 ml wody,
  • 40 g octu winnego.
Zdanowicz pomiędzy wersami: Odc. 55: Aleksandra KwaśniewskaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?