Czy naprawdę grozi nam zakwaszenie

Zapewne słyszałaś o tym, że zakwaszenie organizmu może być groźne dla zdrowia i że większość z nas powinna stosować środki, które temu zapobiegają.

Problem zakwaszenia rozwiąże rezygnacja z mięsa i nabiału na rzecz warzyw
Problem zakwaszenia rozwiąże rezygnacja z mięsa i nabiału na rzecz warzyw123RF/PICSEL

Powszechnie uważa się, że spożywanie "zakwaszającego jedzenia" (mięso, nabiał) powoduje m.in. nadwagę, osteoporozę, choroby układu pokarmowego, depresję, kłopoty ze stawami, przewlekłe zmęczenie. Według zwolenników teorii "zakwaszenia" problem rozwiązuje przejście na dietę "alkaliczną" (czyli warzywną) oraz stosowanie odpowiednich suplementów. Ale najnowsze badania naukowe nie potwierdzają tej hipotezy.

Jeśli zależy nam na dobrze zbilansowanej diecie, wystarczy, że zwiększymy ilość warzyw i owoców w menu (powinny stanowić minimum 1/2 każdego posiłku), zaś pozostałą część uzupełnimy (po 1/4) o składniki białkowe (mięso, nabiał, produkty strączkowe) i węglowodany złożone (brązowy ryż, razowy makaron, kasze, ciemne pieczywo).

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas