Czym zastąpić chleb?

Istnieją osoby, u których w diecie nie może zabraknąć chleba. Najczęściej sięgamy po niego podczas śniadania i kolacji, bowiem przygotowane na jego bazie kanapki to szybki i sprytny sposób na posiłek. Niestety, chleb czasami może szkodzić, o czym wiedzą doskonale osoby nietolerujące glutenu bądź chorzy na celiakie. Oczywiście, trudno zapomnieć o tym, że biały chleb to solidna dawka kalorii, więc na dietach odchudzających trzeba omijać go szerokim łukiem. A czym zastąpić chleb? Poznaj najlepsze alternatywy dla białego pieczywa!

Białe pieczywo często jest wypierane przez alternatywy
Białe pieczywo często jest wypierane przez alternatywy123RF/PICSEL

Rodzaj chleba jest ważny!

Jeśli trudno nam rozstać się z chlebem, warto zastąpić go zdrowszą alternatywą. Zamiast pałaszowania kanapek z białego pieczywa, lepiej sięgnąć po to pełnoziarniste. Dlaczego? Chleb wypiekany z pełnego ziarna odznacza się większą ilością błonnika pokarmowego: nie tylko pobudza metabolizm do sprawniejszej pracy, ale także pomaga ograniczyć ilość wchłanianego cholesterolu i cukru do organizmu. Jednak trzeba pamiętać, że wprowadzenie nagle dużej ilości chleba pełnoziarnistego może podrażnić układ pokarmowy. Trzeba włączać go do jadłospisu stopniowo!

Kanapki nie muszą być serwowane na śniadanie

Jeśli jesteśmy na diecie, warto czasem zastąpić chleb płatkami. Najlepiej, aby były one owsiane, ryżowe, jęczmienne czy orkiszowe. Lepiej jednak nie wybierać gotowych produktów, takich jak np. granola, tylko samodzielnie przygotować pożywne śniadanie. Wystarczy przyrządzić je zgodnie z opisem na opakowaniu, a gdy będą gotowe dodać do nich solidną porcję jogurtu naturalnego i kefiru oraz świeże bądź suszone owoce. Taki zamiennik chleba to nie tylko ogromny zastrzyk błonnika pokarmowego, ale także żywych kultury bakterii zawartych w fermentowanych produktach mlecznych. Jak wiadomo, to właśnie one działają ochronnie na jelita, a także mogą stymulować odporność organizmu.

Zupa

Zupa z kilku składników to bardzo pożywne danie
Zupa z kilku składników to bardzo pożywne danie

Jeśli potrzebujemy treściwego i odżywczego posiłku, ale nie chcemy sięgać znów po chleb, przygotujmy zupę! Jej przygotowanie nie jest trudne: wystarczy zagotować kilka pokrojonych w kostkę ulubionych warzyw w niewielkiej ilości wody oraz przyprawić według uznania. Gotową zupę można zmiksować albo pozostawić w niezmienionej formie. Lepiej jej nie zabielać śmietaną, ponieważ to pobije kaloryczność dania.

Gotowe propozycje

Wafle ryżowe mogą być zdrowe, pod warunkiem, że będą miały krótki skład
Wafle ryżowe mogą być zdrowe, pod warunkiem, że będą miały krótki skład123RF/PICSEL

Chleb można zastąpić innymi produktami, które znajdziemy sklepie. Możne to być pieczywo chrupkie, podpłomyki, tortille czy wafle. Jednak wybór powinien paść na artykuły pełnoziarniste albo te wyprodukowane z innej mąki niż biała. Dlaczego? Np. mąka kukurydziana czy ryżowa nie posiadają glutenu, co jest doskonałą propozycją dla alergików. Jeśli chcemy zastąpić chleb gotowymi produktami, lepiej warto mieć na uwadze ich skład. Należy wybierać takie alternatywy, które nie zawierają cukru, soli i konserwantów.

Zdrowsze "kanapki"

Czas na imprezową propozycję! Jeśli spodziewamy się gości, a wiemy, że uczestnicy spotkania są na diecie, można przygotować dla nich zdrowsze "kanapki"! Dietetyczne pasty, chude wędliny oraz sosy wystarczy podawać na dużych liściach sałaty! To nie tylko oryginalna przekąska, ale także solidna dawka witamin oraz kwasu foliowego, który fenomenalnie działa na układ nerwowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas