Czym zastąpić tradycyjne frytki?
Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami mało kto wie, że można je przygotować również z awokado. To świetna i zdrowa przekąska, którą można serwować nawet dzieciom.
Składniki
3 sztuki awokado
½ szklanki sosu farmerskiego
sok z połówki limonki
½ szklanki bułki tartej
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić sos farmerski?
Sos farmerski to pyszny dodatek do frytek, drobiu czy ryb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Potrzebujesz:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
mały ząbek czosnku
¼ szklanki maślanki naturalnej
1 łyżkę soku z cytryny
po jednej łyżeczce posiekanego koperku, pietruszki i szczypiorku
sól, pieprz.
Maślankę łączymy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Frytki z awokado
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce wymieszaj sos farmerski z sokiem z limonki. Awokado obierz i pokrój na kawałki. Każdy kawałek zanurz w sosie a potem obtocz w tartej bułce. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie skrop oliwą z oliwek. Piecz na złoty kolor przez 20-25 minut. Podawaj samodzielnie albo z sosem.