Czym zastąpić tradycyjne frytki?

Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami mało kto wie, że można je przygotować również z awokado. To świetna i zdrowa przekąska, którą można serwować nawet dzieciom.

frytki z awokado
frytki z awokado© Photogenica

Składniki

awokado
© Photogenica

3 sztuki awokado

½ szklanki sosu farmerskiego

sok z połówki limonki

½ szklanki bułki tartej

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Jak zrobić sos farmerski?

frytki z awokado przepis
© Photogenica

Sos farmerski to pyszny dodatek do frytek, drobiu czy ryb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Potrzebujesz:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

mały ząbek czosnku

¼ szklanki maślanki naturalnej

1 łyżkę soku z cytryny

po jednej łyżeczce posiekanego koperku, pietruszki i szczypiorku

sól, pieprz.

Maślankę łączymy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Frytki z awokado

jak zrobić frytki z awokado
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce wymieszaj sos farmerski z sokiem z limonki. Awokado obierz i pokrój na kawałki. Każdy kawałek zanurz w sosie a potem obtocz w tartej bułce. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie skrop oliwą z oliwek. Piecz na złoty kolor przez 20-25 minut. Podawaj samodzielnie albo z sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas