Dania na każdy dzień tygodnia
Obiady nie muszą być nudne. Nasze propozycje są smaczne i proste w wykonaniu!

Suflet z grzybami
Składniki
- 1,5 szklanki posiekanych
- boczniaków
- łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- łyżka majeranku
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
1. Na maśle klarowanym podsmaż przyprawione solą i pieprzem grzyby. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje. 2. Sos wymieszaj z grzybami, majerankiem i ziołami prowansalskimi, wybij żółtka jaj, wymieszaj. Białka ubij z solą, dodaj do grzybowego ciasta, delikatnie przemieszaj. Wsyp parmezan, wymieszaj. Całość przekładaj do wysmarowanych masłem foremek i piecz 10 minut w 200°C.

Pyzy z mięsem
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- farsz
- 40 dag ugotowanego zmielonego mięsa
- cebula
- sól
- pieprz
- Dodatkowo: cebula, sos grzybowy, olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj masło, startą na tarce i odciśniętą drugą połowę ziemniaków, obie mąki, jajka, sól. Wymieszaj. 2. Cebulę pokrój, usmaż. Wymieszaj z mięsem i przyprawami. Kładź kulki farszu na cieście, formuj pyzy, gotuj. Cebulę usmaż. Pyzy podawaj z sosem i podsmażoną cebulką.

Gulasz z indyka z papryką
Składniki
- 80 dag piersi z indyka
- olej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- curry
- papryczka chilli
- cebula
- łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- skórka z 1/2 limonki
- 2 pomidory
- 1/2 bakłażana
- bazylia
- natka pietruszki
- łyżeczka cukru
- oregano
- pieczona papryka
Sposób przygotowania
1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. 2. Wlej sos sojowy, sok, startą skórkę z limonki, pieczoną paprykę, pomidory, podsmażony bakłażan. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Duś 20 minut pod przykryciem, mieszając. Podawaj z natką pietruszki, bazylią i oregano.

Ryba zapiekana
Składniki
- 80 dag dorsza lub innej ryby
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szklanka mąki pszennej
- curry
- olej
- 30 dag brukselki
- 10 dag parmezanu lub twardego żółtego sera
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą curry. Obtocz rybę. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. 2. Ugotuj brukselkę. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki smażonej ryby oraz ugotowaną brukselkę. Zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, by się roztopił. Danie podawaj udekorowane świeżymi listkami bazylii i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ze szpinakiem
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1/3 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- cukier łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- kilka orzechów włoskich
- makaron
- tarty parmezan
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili włóż rozmrożony lub świeży szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Gdy wino odparuje, dodaj masło i śmietanę. Duś 3 minuty. 2. Na suchej patelni upraż orzechy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem orzechami i bazylią.

Fasola z warzywami
Składniki
- 70 dag wieprzowiny
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag boczku wędzonego
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 listki laurowe
- 2 owoce ziela angielskiego
- sól
- oregano
- słodka papryka
- 1,5 szklanki bulionu
- por
- marchewka
- pietruszka
- kawałek kapusty
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, a gdy się lekko zrumieni, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, oregano, słodką paprykę. Zalej bulionem. 2. Dodaj posiekaną marchewkę, pietruszkę, por, kapustę, fasolę i masło. Duś godzinę. Wlej przecier pomidorowy, dobrze wymieszaj, duś jeszcze kwadrans pod przykryciem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Szaszłyki
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- łyżka startego imbiru
- ciemny i jasny sos sojowy
- sól
- pieprz
- przyprawa do gyrosa
- olej
- czerwona, żółta i zielona papryka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny. Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Posyp solą i pieprzem, przyprawą do gyrosa i imbirem, polej olejem, sosami sojowymi. Odstaw do lodówki na godzinę. 2. Papryki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Na patyczki nadziewaj kawałki mięsa i papryki. Grilluj około 45 minut przekręcając, by potrawa upiekła się równomiernie. Podawaj z natką i sałatkami.