Reklama

Reklama

Dania na każdy dzień tygodnia

Obiady nie muszą być nudne. Nasze propozycje są smaczne i proste w wykonaniu!

Suflet z grzybami

Składniki

  • 1,5 szklanki posiekanych
  • boczniaków
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

1. Na maśle klarowanym podsmaż przyprawione solą i pieprzem grzyby. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje. 

2. Sos wymieszaj z grzybami, majerankiem i ziołami prowansalskimi, wybij żółtka jaj, wymieszaj. Białka ubij z solą, dodaj do grzybowego ciasta, delikatnie przemieszaj. Wsyp parmezan, wymieszaj. Całość przekładaj do wysmarowanych masłem foremek i piecz 10 minut w 200°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje