Dania na każdy dzień tygodnia
Obiady nie muszą być nudne. Nasze propozycje są smaczne i proste w wykonaniu!
Suflet z grzybami
1. Na maśle klarowanym podsmaż przyprawione solą i pieprzem grzyby. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje.
2. Sos wymieszaj z grzybami, majerankiem i ziołami prowansalskimi, wybij żółtka jaj, wymieszaj. Białka ubij z solą, dodaj do grzybowego ciasta, delikatnie przemieszaj. Wsyp parmezan, wymieszaj. Całość przekładaj do wysmarowanych masłem foremek i piecz 10 minut w 200°C.
Pyzy z mięsem
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj masło, startą na tarce i odciśniętą drugą połowę ziemniaków, obie mąki, jajka, sól. Wymieszaj.
2. Cebulę pokrój, usmaż. Wymieszaj z mięsem i przyprawami. Kładź kulki farszu na cieście, formuj pyzy, gotuj. Cebulę usmaż. Pyzy podawaj z sosem i podsmażoną cebulką.
Gulasz z indyka z papryką
Sposób przygotowania
1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony.
2. Wlej sos sojowy, sok, startą skórkę z limonki, pieczoną paprykę, pomidory, podsmażony bakłażan. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Duś 20 minut pod przykryciem, mieszając. Podawaj z natką pietruszki, bazylią i oregano.
Ryba zapiekana
Sposób przygotowania
1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą curry. Obtocz rybę. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
2. Ugotuj brukselkę. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki smażonej ryby oraz ugotowaną brukselkę. Zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, by się roztopił. Danie podawaj udekorowane świeżymi listkami bazylii i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili włóż rozmrożony lub świeży szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Gdy wino odparuje, dodaj masło i śmietanę. Duś 3 minuty.
2. Na suchej patelni upraż orzechy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem orzechami i bazylią.
Fasola z warzywami
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, a gdy się lekko zrumieni, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, oregano, słodką paprykę. Zalej bulionem.
2. Dodaj posiekaną marchewkę, pietruszkę, por, kapustę, fasolę i masło. Duś godzinę. Wlej przecier pomidorowy, dobrze wymieszaj, duś jeszcze kwadrans pod przykryciem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Szaszłyki
Sposób przygotowania
1. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny. Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Posyp solą i pieprzem, przyprawą do gyrosa i imbirem, polej olejem, sosami sojowymi. Odstaw do lodówki na godzinę.
2. Papryki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Na patyczki nadziewaj kawałki mięsa i papryki. Grilluj około 45 minut przekręcając, by potrawa upiekła się równomiernie. Podawaj z natką i sałatkami.