Danie dla miłośników warzyw

Dobrze sprawdzi się zarówno jako dodatek do potraw jak i samodzielne danie.

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 2 marchewki po kawałku selera i pora
  • papryka
  • mała cebula
  • mrożona fasolka szparagowa lub zielony groszek
  • olej
  • masło
  • tymianek
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź na durszlaku i przełóż do dużego garnka.

2. Marchewkę i seler potnij w paseczki. Por i cebulę - pokrój w półplasterki, a paprykę na kawałki. Fasolkę szparagową albo groszek ugotuj i odcedź.

3. Rozgrzej olej z odrobiną masła i zeszklij przygotowane warzywa. Razem z tłuszczem włóż do ryżu. Dodaj fasolkę lub groszek. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podgrzewaj chwilę lub wstaw do piekarnika.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas