Danie dla miłośników warzyw
Dobrze sprawdzi się zarówno jako dodatek do potraw jak i samodzielne danie.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 2 marchewki po kawałku selera i pora
- papryka
- mała cebula
- mrożona fasolka szparagowa lub zielony groszek
- olej
- masło
- tymianek
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź na durszlaku i przełóż do dużego garnka.
2. Marchewkę i seler potnij w paseczki. Por i cebulę - pokrój w półplasterki, a paprykę na kawałki. Fasolkę szparagową albo groszek ugotuj i odcedź.
3. Rozgrzej olej z odrobiną masła i zeszklij przygotowane warzywa. Razem z tłuszczem włóż do ryżu. Dodaj fasolkę lub groszek. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podgrzewaj chwilę lub wstaw do piekarnika.