Delikatna karpatka
Ciasto dla całej rodziny.
Składniki:
Na ciasto:
- 12 dag margaryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Na krem:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 25 dag masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź. Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do 220º C. Piecz po 15- -20 minut. Wystudź.
2. Szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oraz jajko wymieszaj z resztą mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, stale mieszając, do zgęstnienia. Budyń zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Potem utrzyj go z masłem na puszysty krem. Przełóż nim placki ptysiowe. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.