Reklama

Reklama

Delikatna karpatka

Ciasto dla całej rodziny.

Składniki:

Na ciasto:

  • 12 dag margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Reklama

Na krem:

  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź. Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do 220º C. Piecz po 15- -20 minut. Wystudź.

2. Szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oraz jajko wymieszaj z resztą mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, stale mieszając, do zgęstnienia. Budyń zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Potem utrzyj go z masłem na puszysty krem. Przełóż nim placki ptysiowe. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje