Delikatne owocowe strudle
Podobno ten z jabłkami był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Ale dzięki sporej dowolności w wyborze nadzienia strudel smakuje wszystkim.
Śliwkowy z kokosem
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń. Płat ułóż na deseczce i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by ciasto rozmarzło. Wiórki zrumień na suchej patelni. Przestudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (40 x 55 cm). Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość ok. 15 cm. Na środku równo rozsyp zrumienione wiórki, a potem rozłóż na tym śliwki.
2. Paski ciasta z obu ponacinanych stron placka załóż do środka na przemian, tak by lekko zachodziły na siebie. Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp drobnymi wiórkami kokosowymi i grubym brązowym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 220°C.
3. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj do zgęstnienia (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Lekko przestudzony budyń połącz z likierem kokosowym. Strudel przestudź, pokrój i polej odrobiną sosu kokosowego.
Gruszkowy z żurawiną
Sposób przygotowania
1. Puszkę z mlekiem wstaw do garnka z wodą. Gotuj ok. 2 godzin. Masło stop. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i 2/3 stopionego masła (margaryny). Zagnieść ciasto, dolewając 1/2 szkl. letniej wody. Posmaruj je odrobiną masła. Przykryj, odstaw na 30 minut. Gruszki obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i żurawiną.
2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Palcami rozciągnij go na wymiar 45x60 cm. Posmaruj 1/2 reszty masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie. Zwiń, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj resztą masła. Piecz 40 min w 225°C. Polej ciasto kajmakiem. Podawaj z lodami.
Wiśniowo-korzenny
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj 1/5 szkl. wody z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 30 minut. Potem rozwałkuj na cieniutki prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Masło stop.
2. Ciasto posmaruj 2/3 masła, rozłóż na nim wiśnie. Posyp cukrem oraz cynamonem i goździkami, zwiń. Strudel ułóż na blasze. Posmaruj resztą masła. Piecz 50 min w 180˚C. Posyp cukrem pudrem. Czekoladę stop z mlekiem. Wymieszaj z wiśniówką. Strudel podawaj z sosem czekoladowym