Delikatne owocowe strudle
Podobno ten z jabłkami był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Ale dzięki sporej dowolności w wyborze nadzienia strudel smakuje wszystkim.

Śliwkowy z kokosem
Składniki
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 12-14 śliwek
- 20 dag grubych wiórków kokosowych
- sos
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. likieru kokosowego (np. malibu)
- dodatki
- 1 żółtko do posmarowania
- gruby brązowy cukier oraz drobne wiórki kokosowe do posypania ciasta
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń. Płat ułóż na deseczce i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by ciasto rozmarzło. Wiórki zrumień na suchej patelni. Przestudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (40 x 55 cm). Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość ok. 15 cm. Na środku równo rozsyp zrumienione wiórki, a potem rozłóż na tym śliwki. 2. Paski ciasta z obu ponacinanych stron placka załóż do środka na przemian, tak by lekko zachodziły na siebie. Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp drobnymi wiórkami kokosowymi i grubym brązowym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 220°C. 3. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj do zgęstnienia (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Lekko przestudzony budyń połącz z likierem kokosowym. Strudel przestudź, pokrój i polej odrobiną sosu kokosowego.

Gruszkowy z żurawiną
Składniki
- 1/2 kostki masła (ew.margaryny)
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 20 dag suszonej żurawiny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 puszka słodzonego mleka skondens.
- lody (500 ml)
Sposób przygotowania
1. Puszkę z mlekiem wstaw do garnka z wodą. Gotuj ok. 2 godzin. Masło stop. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i 2/3 stopionego masła (margaryny). Zagnieść ciasto, dolewając 1/2 szkl. letniej wody. Posmaruj je odrobiną masła. Przykryj, odstaw na 30 minut. Gruszki obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i żurawiną. 2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Palcami rozciągnij go na wymiar 45x60 cm. Posmaruj 1/2 reszty masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie. Zwiń, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj resztą masła. Piecz 40 min w 225°C. Polej ciasto kajmakiem. Podawaj z lodami.

Wiśniowo-korzenny
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki masła do posmarowania ciasta
- 60 dag wiśni bez pestek
- 1/2 szkl. cukru
- mielony cynamon i goździki
- cukier puder
- 2 tabliczki czekolady
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki wiśniówki
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj 1/5 szkl. wody z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 30 minut. Potem rozwałkuj na cieniutki prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Masło stop. 2. Ciasto posmaruj 2/3 masła, rozłóż na nim wiśnie. Posyp cukrem oraz cynamonem i goździkami, zwiń. Strudel ułóż na blasze. Posmaruj resztą masła. Piecz 50 min w 180˚C. Posyp cukrem pudrem. Czekoladę stop z mlekiem. Wymieszaj z wiśniówką. Strudel podawaj z sosem czekoladowym