Reklama

Reklama

Delikatne owocowe strudle

Podobno ten z jabłkami był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Ale dzięki sporej dowolności w wyborze nadzienia strudel smakuje wszystkim.

Śliwkowy z kokosem

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 12-14 śliwek
  • 20 dag grubych wiórków kokosowych

Składniki - sos

  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. likieru kokosowego (np. malibu)

Składniki - dodatki

  • 1 żółtko do posmarowania
  • gruby brązowy cukier oraz drobne wiórki kokosowe do posypania ciasta

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń. Płat ułóż na deseczce i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by ciasto rozmarzło. Wiórki zrumień na suchej patelni. Przestudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (40 x 55 cm). Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość ok. 15 cm. Na środku równo rozsyp zrumienione wiórki, a potem rozłóż na tym śliwki. 

2. Paski ciasta z obu ponacinanych stron placka załóż do środka na przemian, tak by lekko zachodziły na siebie. Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp drobnymi wiórkami kokosowymi i grubym brązowym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 220°C. 

3. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj do zgęstnienia (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Lekko przestudzony budyń połącz z likierem kokosowym. Strudel przestudź, pokrój i polej odrobiną sosu kokosowego. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje