Ewa Szczęsna podbiła serca internautów przepisem na kultowe klopsiki z IKEI. Oto jak je zrobić

Jak przygotować idealne szwedzkie klopsiki?
Jak przygotować idealne szwedzkie klopsiki?123RF/PICSEL

Od MasterChefa do TikToka - kim jest Ewa Szczęsna?

Przepis Ewy na szwedzkie Köttbullar

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • 1 łyżka musztardy (np. dijon)
  • 80 g śmietany (18% lub kremówki)
  • sól i pieprz do smaku
  1. Czosnek i cebulę drobno zetrzyj lub posiekaj. Umieść je w dużej misce i dodaj jajko, mleko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Całość połącz z mięsem mielonym - wołowym i wieprzowym - i wyrób jednolitą masę.
  3. Z przygotowanej masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Odłóż je na talerz.
  5. Na tej samej patelni roztop masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Stopniowo wlewaj bulion, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj musztardę, sól i pieprz. Gotuj do zgęstnienia.
  6. Do gotowego sosu dodaj klopsiki, śmietanę i duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Serwuj z ziemniaczanym puree i buraczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Porcja pieczonych klopsików w sosie koperkowym udekorowanych świeżym koperkiem, podana z puree ziemniaczanym oraz tartymi buraczkami na białym ceramicznym talerzu, sztućce w tle.
Klopsiki najlepiej podać z pureeFomaA123RF/PICSEL

Słynne klopsiki z IKEI uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli

Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria