Delikatny flan karmelowy

Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Delikatny i puszysty mus uwieńczony aromatycznymi truskawkami szybko skradnie serca domowników oraz gości.

Delikatny flan karmelowy
Delikatny flan karmelowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Karmel: na patelnię wysyp cukier (powinien zakrywać  cienką warstwą jej powierzchnię). Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie się topić (nie mieszaj go!). Gdy zrobi się jasnobrązowy, ostrożnie wlej wodę. Drewnianą łopatką mieszaj, aż powstała bryłka się rozpuści. Wtedy dodaj śmietanę (mieszaj cały czas!) i gotuj 5 minut. Dołóż masło, wymieszaj, by się  rozpuściło. Karmel ostudź.

2. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Połowę przekrój wzdłuż na połówki, resztę potnij w grubsze plasterki. Połówki truskawek ustaw pionowo wokół brzegu tortownicy (miejscem przecięcia na zewnątrz). Spód tortownicy wyłóż biszkoptami.

3. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody. Twaróg zmiksuj z mlekiem i połową karmelu. Dwie łyżki masy wymieszaj z żelatyną, dodaj do reszty sera, dokładnie zmiksuj. Przelej do tortownicy z biszkoptami i owocami. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Zdejmij obręcz tortownicy. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z resztą karmelu. Posmaruj wierzch flanu, udekoruj truskawkami. Schłodź.

Wakacje w Polsce mogą być jeszcze tańszeInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas