Dwie przyprawy wystarczą, aby podkręcić metabolizm i wzmocnić odporność. Dodaj do porannej kawy
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Dodaje nam energii, polepsza koncentrację i poprawia humor. Mimo że sama w sobie jest napakowana antyoksydantami i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, możemy dodatkowo podkręcić je właściwości. Wystarczy przy parzeniu kawy dodać dwie popularne przyprawy, które podkreślą jej aromat i przy okazji zapewnią naszemu organizmowi mnóstwo korzyści.

Spis treści:
Filiżanka kawy to dla wielu osób punkt obowiązkowy poranka. Podpowiadamy, w jaki sposób ją przygotować, aby cieszyć się dodatkowymi benefitami z jej picia.
Kawa z imbirem i cynamonem - co daje picie takiej kawy?
Kawa zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów i kofeinę, przez co picie jej poprawia naszą koncentrację, zmniejsza zmęczenie i poprawia nastrój. Dodatkowo może pomóc w obniżeniu stresu i poziomu cukru we krwi. Podkręca również metabolizm, przez co jest pomocna przy odchudzaniu. Kiedy wzbogacimy ją o odpowiednie przyprawy, jej wpływ na organizm będzie jeszcze większy.
Jednym z najlepszych dodatków jest cynamon oraz imbir, czyli przyprawy, które doskonale komponują się z aromatem kawy. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, przez co pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego i chronią przed łapaniem infekcji. Dodatkowa porcja antyoksydantów pomaga w zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego, spowalnia proces starzenia oraz pomaga zadbać o zdrowy wygląd. Cynamon dodatkowo pomaga w regulacji poziomu we krwi. Dzięki temu zmniejsza jego skoki oraz chroni przed napadami głodu. Dodatkowo poprawia trawienie i może pomóc w łagodzeniu objawów niestrawności. Imbir ma dodatkowo działanie rozgrzewające, które poprawia krążenie, a także może pomóc w spalaniu kalorii.
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu ma szereg właściwości zdrowotnych, dzięki którym będziemy w stanie zadbać o prawidłowe działanie naszego organizmu. Szereg zalet dla układu pokarmowego, krwionośnego i odpornościowego powinien nas o tym skutecznie przekonać.
Jak przygotować kawę z przyprawami?
Do przygotowania smacznej i zdrowej kawy będziemy potrzebować:
- 3 łyżeczki mielonej kawy,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki imbiru.
Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy kawę. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzamy napój i przelewamy kawę do filiżanki. Możemy pić ją z ulubionym mlekiem i odrobiną cukru lub miodu, jeśli wolimy ją słodką.
Taką kawę możemy pić raz, dwa razy dziennie. Łyżeczka cynamonu i imbiru dziennie nie powinna nam zaszkodzić - jedynie wzmocni nasze zdrowie.

Co jeszcze możesz dodać do kawy, aby podkręcić metabolizm?
Osoby, które lubią kwaśny posmak kawy, mogą dodać do niej również sok z grejpfruta, który wspiera stabilizację cukru we krwi oraz pomaga w zmniejszeniu uczuciu głodu. Ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny i mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem antyoksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia.
Z kolei fani słodkich napojów mogą dodać do niej miodu, który również kryje w sobie właściwości przeciwzapalne i wzmacniające organizm. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie kawy z łyżeczką naturalnego kakao - to produkt bogaty w cenne minerały, jak magnez, żelazo, fosfor, cynk czy potas. Dostarczy organizmowi cennych składników oraz wzmocni działanie kawy.
Niektórzy preferują kawę z łyżką oliwy. To dość niekonwencjonalne rozwiązanie, ma jednak pewne korzyści. Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczy, które może pomóc w stabilizacji poziomu krwi, jednocześnie zmniejszając uczucie głodu. Badania wykazują jej pozytywny wpływ na proces odchudzania.
Źródło: terazgotuje.pl