Deser jogurtowy z kiwi
Kiwi obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do malaksera.
Składniki na 4 porcje:
- 4-5 owoców kiwi
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 15 dag białej czekolady
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 25 dag śmietany kremówki
- skórka cytrynowa otarta z 1/4 cytryny
- świeże truskawki oraz mięta lub melisa cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do malaksera. Dodaj cukier waniliowy i cukier puder, zmiksuj na gładko (ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz, by mus owocowy był aksamitnie gładki).
2. Czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia. Jogurt wymieszaj ze skórką cytrynową. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z czekoladą i masą jogurtową, delikatnie mieszając
3. Do wysokich szklaneczek nałóż na przemian warstwy kremu jogurtowego oraz musu z kiwi. Do każdej porcji deseru włóż po kilka świeżych truskawek (ew. cząstki brzoskwini, pomarańczy albo kawałki arbuza). Szklaneczki z deserem wstaw na 2 godziny do lodówki.
4. Gotowy deser udekoruj listkami mięty. Serwuj z ciastkami biszkoptowymi albo herbatnikami.