Deser ryżowy
Z brzoskwiniami lub innymi owocami.

Składniki:
- 40 dag. ryżu, - 4 łyżki cukru, - 1 łyżka żelatyny, - 400 ml. mleka, - 1 cytryna, - 200 ml śmietanki 30 proc., - 3 brzoskwinie z puszki lub świeże, - kilka listków melisy, - owoce sezonowe
Przygotowanie:
Mleko zagotować z otartą skórką z cytryny, dodać ryż, mieszając, gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dodać 2 łyżki cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać do ryżu i wymieszać, przestudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z ryżem. Gotową masę ryżową przełożyć do foremek i wstawić do lodówki na min. 1 h. 2 łyżki cukru ugotować w 2 łyżkach wody, aż utworzy się syrop, dodać zmiksowane brzoskwinie z puszki i zagotować, przestudzić. Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, przed zmiksowaniem musimy je sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Schłodzony deser podawać z sosami, sezonowymi owocami i liskami melisy. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!