Deser ryżowy

Z brzoskwiniami lub innymi owocami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 40 dag. ryżu,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 400 ml. mleka,
- 1 cytryna,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 brzoskwinie z puszki lub świeże,
- kilka listków melisy,
- owoce sezonowe

Przygotowanie:

Mleko zagotować z otartą skórką z cytryny, dodać ryż, mieszając, gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dodać 2 łyżki cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać do ryżu i wymieszać, przestudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z ryżem. Gotową masę ryżową przełożyć do foremek i wstawić do lodówki na min. 1 h. 2 łyżki cukru ugotować w 2 łyżkach wody, aż utworzy się syrop, dodać zmiksowane brzoskwinie z puszki i zagotować, przestudzić. Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, przed zmiksowaniem musimy je sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Schłodzony deser podawać z sosami, sezonowymi owocami i liskami melisy.
Czas przygotowania 2 h.
Przepis na 5 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas