Desery godne łasucha

Maliny i kremówka. Czekolada i kasza jaglana. To tylko przykłady duetów, z których bez trudu wyczarujesz prawdziwie królewskie desery.

Żelki
Żelki123RF/PICSEL

Domowe żelki z owocami

Sposób przygotowania

1. Galaretkę dokładnie rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw, aby ostygła. Przygotuj silikonową foremkę na okrągłe kostki lodu. W zagłębieniach poukładaj owoce. Zalej je galaretką, przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny. 

2. Wyjmij żelki z lodówki tuż przed podaniem. Rozdziel je do miseczek i zalej dobrze schłodzonym mlekiem kokosowym. 

Deser z owocami
Deser z owocami123RF/PICSEL

Słodki bałagan

Sposób przygotowania

1. Kremówkę ubij na sztywno. Bezy pokrusz z grubsza i delikatnie wymieszaj ze śmietaną. 

2. Szklankę malin przełóż do miski. Zasyp je cukrem pudrem, lekko rozetrzyj i odstaw na kilka minut, tak aby cukier rozpuścił się do końca, a maliny puściły trochę soku. 

3. Przygotuj cztery szklane pucharki. Na dno pucharków rozłóż najpierw połowę śmietany wymieszanej z bezami. Następnie nałóż do każdego warstwę malin roztartych z cukrem i nasyp trochę świeżych malin i jagód. 

4. Odłóż 4 łyżki bitej śmietany z bezami, a resztę zamieszaj lekko z utartymi malinami. Przełóż śmietanę z malinami do pucharków. Przykryj ją świeżymi owocami i resztą bitej śmietany z bezami. Na koniec posyp deser po wierzchu przesianym kakao. Od razu podawaj.

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Panna Cotta z matchą

Sposób przygotowania

1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby wchłonęła wodę. 

2. Odlej 100 ml kremówki. Resztę wymieszaj z mlekiem i mocno podgrzej. Wsyp dwie łyżeczki matchy i cukier puder. Na koniec dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przelej masę do szklanek. 

3. Wstaw desery do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ubij resztę śmietany i udekoruj nią wszystkie porcje. Po wierzchu posyp resztą matchy. Podawaj z truskawkami. 

Mus z bitą śmietaną
Mus z bitą śmietaną123RF/PICSEL

Owocowy mus z bitą śmietaną

Sposób przygotowania

1. Mango obierz i pokrój. 3-4 grube plastry pokrój w kostkę i odłóż do dekoracji. Resztę miąższu zmiksuj na aksamitny mus. 

2. Maliny zasyp 2 łyżkami cukru pudru. Wymieszaj i rozgnieć widelcem lub zmiksuj, tak aby cukier puder się rozpuścił. Odlej 1/3 szklanki musu i przetrzyj tę część przez sitko. 

3. Kremówkę ubij z resztą cukru pudru. Podziel ją na dwie porcje. Jedną porcję wymieszaj z przetartym przez sitko musem. Przełóż różową śmietanę do plastikowej torebki i wstaw na chwilę do lodówki. 

4. Przygotuj cztery pucharki. Najpierw nałóż mus mango, następ - nie kolejno - białą bitą śmietanę i mus malinowy. Wyjmij z lodówki torebkę z różową śmietaną, utnij jeden róg i wyciśnij ją na wierzch deserów. Udekoruj kostkami mango. 


Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas