Desery godne łasucha
Maliny i kremówka. Czekolada i kasza jaglana. To tylko przykłady duetów, z których bez trudu wyczarujesz prawdziwie królewskie desery.
Domowe żelki z owocami
Sposób przygotowania
1. Galaretkę dokładnie rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw, aby ostygła. Przygotuj silikonową foremkę na okrągłe kostki lodu. W zagłębieniach poukładaj owoce. Zalej je galaretką, przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
2. Wyjmij żelki z lodówki tuż przed podaniem. Rozdziel je do miseczek i zalej dobrze schłodzonym mlekiem kokosowym.
Słodki bałagan
Sposób przygotowania
1. Kremówkę ubij na sztywno. Bezy pokrusz z grubsza i delikatnie wymieszaj ze śmietaną.
2. Szklankę malin przełóż do miski. Zasyp je cukrem pudrem, lekko rozetrzyj i odstaw na kilka minut, tak aby cukier rozpuścił się do końca, a maliny puściły trochę soku.
3. Przygotuj cztery szklane pucharki. Na dno pucharków rozłóż najpierw połowę śmietany wymieszanej z bezami. Następnie nałóż do każdego warstwę malin roztartych z cukrem i nasyp trochę świeżych malin i jagód.
4. Odłóż 4 łyżki bitej śmietany z bezami, a resztę zamieszaj lekko z utartymi malinami. Przełóż śmietanę z malinami do pucharków. Przykryj ją świeżymi owocami i resztą bitej śmietany z bezami. Na koniec posyp deser po wierzchu przesianym kakao. Od razu podawaj.
Panna Cotta z matchą
Sposób przygotowania
1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby wchłonęła wodę.
2. Odlej 100 ml kremówki. Resztę wymieszaj z mlekiem i mocno podgrzej. Wsyp dwie łyżeczki matchy i cukier puder. Na koniec dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przelej masę do szklanek.
3. Wstaw desery do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ubij resztę śmietany i udekoruj nią wszystkie porcje. Po wierzchu posyp resztą matchy. Podawaj z truskawkami.
Owocowy mus z bitą śmietaną
Sposób przygotowania
1. Mango obierz i pokrój. 3-4 grube plastry pokrój w kostkę i odłóż do dekoracji. Resztę miąższu zmiksuj na aksamitny mus.
2. Maliny zasyp 2 łyżkami cukru pudru. Wymieszaj i rozgnieć widelcem lub zmiksuj, tak aby cukier puder się rozpuścił. Odlej 1/3 szklanki musu i przetrzyj tę część przez sitko.
3. Kremówkę ubij z resztą cukru pudru. Podziel ją na dwie porcje. Jedną porcję wymieszaj z przetartym przez sitko musem. Przełóż różową śmietanę do plastikowej torebki i wstaw na chwilę do lodówki.
4. Przygotuj cztery pucharki. Najpierw nałóż mus mango, następ - nie kolejno - białą bitą śmietanę i mus malinowy. Wyjmij z lodówki torebkę z różową śmietaną, utnij jeden róg i wyciśnij ją na wierzch deserów. Udekoruj kostkami mango.