Desery godne łasucha
Maliny i kremówka. Czekolada i kasza jaglana. To tylko przykłady duetów, z których bez trudu wyczarujesz prawdziwie królewskie desery.

Domowe żelki z owocami
Składniki
- dowolna galaretka owocowa w proszku (jeśli chcesz mieć przezroczyste żelki, wybierz winogronową)
- 2/3 szklanki drobnych lub pokrojonych owoców (borówek amerykańskich, truskawek, mango, nektarynek)
- szklanka mleka kokosowego z kartonu (jest niesłodzone i mniej tłuste niż to z puszki)
Sposób przygotowania
1. Galaretkę dokładnie rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw, aby ostygła. Przygotuj silikonową foremkę na okrągłe kostki lodu. W zagłębieniach poukładaj owoce. Zalej je galaretką, przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny. 2. Wyjmij żelki z lodówki tuż przed podaniem. Rozdziel je do miseczek i zalej dobrze schłodzonym mlekiem kokosowym.

Słodki bałagan
Składniki
- 2 szklanki kremówki, dobrze schłodzonej
- 16 małych bez
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki malin (lub truskawek)
- szklanka jagód (lub borówek)
- łyżeczka kakao
Sposób przygotowania
1. Kremówkę ubij na sztywno. Bezy pokrusz z grubsza i delikatnie wymieszaj ze śmietaną. 2. Szklankę malin przełóż do miski. Zasyp je cukrem pudrem, lekko rozetrzyj i odstaw na kilka minut, tak aby cukier rozpuścił się do końca, a maliny puściły trochę soku. 3. Przygotuj cztery szklane pucharki. Na dno pucharków rozłóż najpierw połowę śmietany wymieszanej z bezami. Następnie nałóż do każdego warstwę malin roztartych z cukrem i nasyp trochę świeżych malin i jagód. 4. Odłóż 4 łyżki bitej śmietany z bezami, a resztę zamieszaj lekko z utartymi malinami. Przełóż śmietanę z malinami do pucharków. Przykryj ją świeżymi owocami i resztą bitej śmietany z bezami. Na koniec posyp deser po wierzchu przesianym kakao. Od razu podawaj.

Panna Cotta z matchą
Składniki
- 500 ml kremówki
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżeczki matchy (zielonej sproszkowanej herbaty)
- kopiasta łyżka cukru pudru
- łyżka żelatyny w proszku
Sposób przygotowania
1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby wchłonęła wodę. 2. Odlej 100 ml kremówki. Resztę wymieszaj z mlekiem i mocno podgrzej. Wsyp dwie łyżeczki matchy i cukier puder. Na koniec dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przelej masę do szklanek. 3. Wstaw desery do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ubij resztę śmietany i udekoruj nią wszystkie porcje. Po wierzchu posyp resztą matchy. Podawaj z truskawkami.

Owocowy mus z bitą śmietaną
Składniki
- 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 2 dojrzałe mango
- 2 szklanki kremówki, dobrze schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Mango obierz i pokrój. 3-4 grube plastry pokrój w kostkę i odłóż do dekoracji. Resztę miąższu zmiksuj na aksamitny mus. 2. Maliny zasyp 2 łyżkami cukru pudru. Wymieszaj i rozgnieć widelcem lub zmiksuj, tak aby cukier puder się rozpuścił. Odlej 1/3 szklanki musu i przetrzyj tę część przez sitko. 3. Kremówkę ubij z resztą cukru pudru. Podziel ją na dwie porcje. Jedną porcję wymieszaj z przetartym przez sitko musem. Przełóż różową śmietanę do plastikowej torebki i wstaw na chwilę do lodówki. 4. Przygotuj cztery pucharki. Najpierw nałóż mus mango, następ - nie kolejno - białą bitą śmietanę i mus malinowy. Wyjmij z lodówki torebkę z różową śmietaną, utnij jeden róg i wyciśnij ją na wierzch deserów. Udekoruj kostkami mango.