Kontrowersyjne, lecz zdrowe dania kuchni polskiej. Sprawdź, które zjesz bez skrzywienia

Wątróbka nie wszystkim smakuje, ale warto spróbować, bo ma dużo żelaza
Wątróbka nie wszystkim smakuje, ale warto spróbować, bo ma dużo żelaza123RF/PICSEL

Skąd ta galareta?

  • Kurze łapki - obecnie są mniej popularne, ale kiedyś często pojawiały się na stołach, zwłaszcza w biedniejszych domach, gdzie każda część kury musiała być dokładnie wykorzystana. Dziś są często uznawane za... no cóż, lekko makabryczne danie.
  • Głowizna - to mięso pozyskiwane ze świńskiej głowy po usunięciu mózgu, uszu, języka i oczu. Choć dziś brzmi to dość kontrowersyjnie, nasi przodkowie potrafili zrobić z niej użytek - wykorzystywano ją m.in. do gotowania pożywnych zup czy wyrobu domowych wędlin. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa znajdziemy np. głowiznę proszowicką, docenianą za smak i zgodność z regionalną recepturą.
  • Zimne nóżki - inaczej studzienina, studzielina, galert, galart, zylc... To po prostu galareta z wieprzowych nóżek (czasem też z ogona), gotowana długo, aż do rozpadnięcia tkanek. Po ostudzeniu kolagen tworzy naturalny żel, chociaż niektórzy dodają jeszcze żelatyny do nóżek. Galaretę podaje się z octem lub cytryną, w towarzystwie marchewki, groszku czy jajka na twardo.

Mroczne piękno kolagenu

  • poprawić kondycję skóry (elastyczność, nawilżenie, jędrność),
  • wspomagać regenerację stawów i zmniejszać bólu osób z chorobą zwyrodnieniową,
  • wzmacniać strukturę włosów i paznokci,
  • wspierać funkcjonowanie jelit i działać korzystnie na florę bakteryjną

Czernina, flaki i inne kontrowersje

  • Czernina - domowy rarytas w niektórych regionach
Głębokie, białe talerze z ciemną zupą ozdobioną świeżymi ziołami, z gałązkami tymianku na powierzchni zupy. Stół drewniany otoczony dodatkami, w tym listkami laurowymi i plastrami chleba na desce obok talerza.
Czernina to najbardziej kontrowersyjna polska zupa 123RF/PICSEL
  • Flaki - kultowa zupa z wnętrzności
Pomarańczowa miska z zupą flaczki ustawiona na kolorowej serwetce obok chleba i przyprawników, w tle zielona roślina.
Flaczki wołowe to tradycyjna potrawa w polskiej tradycji kulinarnejArkadiusz Fajer "arfo"123RF/PICSEL
  • Salceson - galaretowata bomba mięsna

Wątróbka - superfood?

Ozory, płucka i żołądki, czyli polska kuchnia hardkorowa

  • Ozory - delikates czy dramat?
Danie składające się z plastrów wędzonego mięsa, ziemniaków, sałatki z pomidorem, ogórkiem. Obok białe szparagi. Wszystko na białym talerzu.
Danie z ozorem wołowymDr. Bernd GrossWikimedia Commons
  • Płucka - klasyka barów mlecznych
Żołądki drobiowe szybko uzupełnią niedobory witamin
Żołądki drobiowe szybko uzupełnią niedobory witamin123RF/PICSEL
  • Żołądki - nie tylko gęsie pipki.

Móżdżek - delikatny rarytas czy kulinarny horror?