Reklama

Reklama

Dieta bezglutenowa

Z jakimi ograniczeniami wiąże się niejedzenie popularnych zbóż?

Pewną niedogodnością jest unikanie ogólnodostępnej, przetworzonej żywności i trudności ze stołowaniem się poza domem.

Reklama

Jednak malec, który pozostaje na diecie bezglutenowej, może jadać wszystkie mączne dania, jakie podaje się zdrowym maluchom, pod warunkiem że będą one przyrządzone na bazie bezpiecznych, wolnych od glutenu składników.

Smyk może jeść przygotowane z mąki bezglutenowej: chleb, ciasta, bułeczki, pizzę czy naleśniki. Bezpieczne dla niego są kukurydziane płatki śniadaniowe i makarony.

Panierkę do kotletów można zrobić z bezglutenowej bułki tartej, która w smaku nie różni się od zwykłej.

W sklepach dostępne są też gotowe przekąski jak np. krakersy, również czekolada, żelki i inne słodycze - wybór jest bardzo duży, więc dziecko nie będzie się czuło pokrzywdzone z powodu swojej diety.


Odpowiedzi udzieliła: Dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk dziecięcy z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje