Dieta bezglutenowa: Ozorek w sosie chrzanowym lub musztardowym
Przepis na oryginalną i niecodzienną potrawę bezglutenową dla dziecka.

Składniki:
- 2 ozorki
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub bezglutenowej
- 2 łyżki musztardy lub tartego chrzanu
- słodka śmietanka
- siekany zielony koperek
- uniwersalna przyprawa warzywna
Sposób przygotowania:
Ozorki płuczemy, wkładamy do garnka, gotujemy z odrobiną soli i kostką rosołową - gotujemy długo, około 2 godzin na wolnym ogniu. Gdy są miękkie, wyciągamy i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Należy zagotować szklankę wody, do smaku dodajemy sól, uniwersalną przyprawę oraz mąkę. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy musztardę lub chrzan, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, gdy nieco ostygnie dodajemy śmietanę, koperek i pokrojonego ozorka, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówkami.