Reklama

Reklama

Dieta bezglutenowa: Ozorek w sosie chrzanowym lub musztardowym

Przepis na oryginalną i niecodzienną potrawę bezglutenową dla dziecka.

Składniki:

  • 2 ozorki
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub bezglutenowej
  • 2 łyżki musztardy lub tartego chrzanu
  • słodka śmietanka
  • siekany zielony koperek
  • uniwersalna przyprawa warzywna

Sposób przygotowania:

Ozorki płuczemy, wkładamy do garnka, gotujemy z odrobiną soli i kostką rosołową - gotujemy długo, około 2 godzin na wolnym ogniu. Gdy są miękkie, wyciągamy i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Należy zagotować szklankę wody, do smaku dodajemy sól, uniwersalną przyprawę oraz mąkę. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy musztardę lub chrzan, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, gdy nieco ostygnie dodajemy śmietanę, koperek i pokrojonego ozorka, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje