Reklama

Reklama

Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Równie smaczne co tradycyjne wypieki. W mgnieniu oka znikną ze stołu!

Owsiany wieniec z bananem

Składniki

  • 2 szkl. mąki owsianej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • po 1/2 szkl. orzechów i suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek rumu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

1. Orzechy drobno posiekaj. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz. 

2. Mąkę przesyp do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło stop w rondelku na małym ogniu, przestudź. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Formę z kominem natłuść i wysyp tartą bułką. 

4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj rozgniecione banany i osączoną żurawinę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje