Reklama

Reklama

Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Równie smaczne co tradycyjne wypieki. W mgnieniu oka znikną ze stołu!

Owsiany wieniec z bananem

Składniki

  • 2 szkl. mąki owsianej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • po 1/2 szkl. orzechów i suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek rumu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

1. Orzechy drobno posiekaj. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz. 

2. Mąkę przesyp do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło stop w rondelku na małym ogniu, przestudź. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Formę z kominem natłuść i wysyp tartą bułką. 

4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj rozgniecione banany i osączoną żurawinę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Reklama

Razowa tarta z jabłkami

Składniki

  • 2 szkl. mąki razowej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki - nadzienie

  • po 5 dag mielonych orzechów i płatków żytnich
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Zagnieć ją z mocno schłodzonym, posiekanym masłem. Jajko ubij z bardzo zimną wodą i zimnym sokiem z cytryny. Dodaj do zagniecionej mąki i ponownie wyrób ciasto - zrób to możliwie szybko, by w masie zostały kawałeczki tłuszczu. Ciasto schłodź w lodówce. 

2. Zrób nadzienie: jabłka umyj i osusz. Pokrój na półplasterki, wycinając gniazda nasienne. Skrop je sokiem wyciśniętym z pomarańczy i oprósz cynamonem. Zmiksuj pozostałe składniki nadzienia na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodaj 1 łyżeczkę jogurtu lub wody. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Ciasto rozwałkuj na pergaminie na cienki placek. Przełóż na blaszkę. Posmaruj środek kremem, zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Na kremie rozłóż plasterki jabłek tak, by zachodziły na siebie. Zawiń brzegi do środka. Możesz ew. posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż tarta zrumieni się. Po ostudzeniu posyp ew. cukrem pudrem i orzechami. 

Keks cukiniowy

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 dag połamanych zbożowych ciasteczek
  • 2 cukinie
  • 10 suszonych fig
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej (lub migdałowej albo ryżowej)
  • 1/2 szkl. kakao
  • i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej lub innej
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył (powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę. 

2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi i rodzynki. Wymieszaj łyżką. 

3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka). 4 Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi (ew. siekanymi migdałami). 

Kruche gniazdka

Składniki - spód

  • 1 i 1/2 szkl. jasnej mąki gryczanej
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. ksylitolu (lub drobnego cukru)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól;

Składniki - masa

  • 2/3 szkl. mąki żytniej
  • 2/3 szkl. zmielonych orzechów
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 2/3 kostki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 szkl. konfitury z wiśni

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej przez sitko, połącz z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki. Posiekaj najpierw nożem, a potem zagnieć w kulę. Owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce (ok. 30 minut). Rozwałkuj ciasto na płaski placek i powycinaj (np. foremką w kształcie kwiatka) ozdobne kółeczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Podpiecz w 180 st. przez ok. 5 minut. Ostudź. 

2. Przygotuj masę: miękkie masło utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj wodę i rum (możesz go zastąpić sokiem pomarańczowym). Połącz z mąką dodawaną małymi porcjami, orzechami i siemieniem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem, np. w kształcie rozety. Na brzegach kruchych ciasteczek wyciśnij rozetki. W środek każdej włóż po łyżeczce konfitury. Piecz w 180 st. przez ok. 15 minut.

Jaglany kakaowiec

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 30 dag ciasteczek zbożowych
  • 1/2 kostki masła
  • garść rodzynek

Składniki - masa

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub ryżowej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 banany
  • 5 łyżek kakao
  • 15 dag czekolady o dużej zawartości kakao (min. 80 proc.)
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szkl. mleka

Sposób przygotowania

1. Spód: ciasteczka zblenduj. Stop masło. Rodzynki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Masą wyłóż dno schłodzonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 

2. Kaszę na masę przepłucz pod bieżącą wodą i na koniec sparz wrzątkiem (dzięki temu nie będzie gorzka po ugotowaniu). Zalej mlekiem (lub mlekiem roślinnym w wersji wegańskiej). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut, aż kasza wchłonie płyn. 

3. Masa: do jeszcze ciepłej kaszy dodaj olej i mieszaj, aż się stopi. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i połącz z kakao. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Do kaszy dodaj mąkę, siemię, banany, czekoladę i miód. Zmiksuj całość na dość gładką masę. Orzechy włoskie upraż w piekarniku (5 minut w 180 st.) i przełóż do bawełnianego woreczka. Mocno potrzyj, by zeszła z nich skórka. Orzechy przebierz, posiekaj, domieszaj do masy. 4 Masę przełóż na schłodzony spód w tortownicy. Wyrównaj wierzch, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj gotowymi ozdobami cukierniczymi lub np. jagodami goji.

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje