Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Ciasto z bananami
Ciasto z bananami123RF/PICSEL

Owsiany wieniec z bananem

Składniki

  • 2 szkl. mąki owsianej
  • po 1/2 szkl. cukru i miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • po 1/2 szkl. orzechów i suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek rumu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami123RF/PICSEL

Razowa tarta z jabłkami

Składniki

  • 2 szkl. mąki razowej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

- nadzienie

  • po 5 dag mielonych orzechów i płatków żytnich
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania

Keks z cukinią
Keks z cukinią123RF/PICSEL

Keks cukiniowy

Składniki

  • 20 dag połamanych zbożowych ciasteczek
  • 2 cukinie
  • 10 suszonych fig
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej (lub migdałowej albo ryżowej)
  • 1/2 szkl. kakao
  • i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej lub innej
  • wiórki kokosowe do posypania
12 porcji

Sposób przygotowania

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka123RF/PICSEL

Kruche gniazdka

Składniki

- spód

  • 1 i 1/2 szkl. jasnej mąki gryczanej
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. ksylitolu (lub drobnego cukru)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól;

- masa

  • 2/3 szkl. mąki żytniej
  • 2/3 szkl. zmielonych orzechów
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 2/3 kostki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 szkl. konfitury z wiśni

Sposób przygotowania

Kakaowiec
Kakaowiec123RF/PICSEL

Jaglany kakaowiec

Składniki

  • 30 dag ciasteczek zbożowych
  • 1/2 kostki masła
  • garść rodzynek

- masa

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub ryżowej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 banany
  • 5 łyżek kakao
  • 15 dag czekolady o dużej zawartości kakao (min. 80 proc.)
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
12 porcji

Sposób przygotowania

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?