Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Równie smaczne co tradycyjne wypieki. W mgnieniu oka znikną ze stołu!

Ciasto z bananami
Ciasto z bananami123RF/PICSEL

Owsiany wieniec z bananem

Sposób przygotowania

1. Orzechy drobno posiekaj. Czekoladę zetrzyj na tarce do dużych otworkach. Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Żurawinę wymieszaj z rumem, po 20 minutach osącz. 

2. Mąkę przesyp do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło stop w rondelku na małym ogniu, przestudź. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je tak, by podwoiły swoją objętość. Dodaj jogurt, miód i stopione masło. Wymieszaj. Formę z kominem natłuść i wysyp tartą bułką. 

4. Płynne składniki wlej do suchych. Dodaj rozgniecione banany i osączoną żurawinę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami123RF/PICSEL

Razowa tarta z jabłkami

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Zagnieć ją z mocno schłodzonym, posiekanym masłem. Jajko ubij z bardzo zimną wodą i zimnym sokiem z cytryny. Dodaj do zagniecionej mąki i ponownie wyrób ciasto - zrób to możliwie szybko, by w masie zostały kawałeczki tłuszczu. Ciasto schłodź w lodówce. 

2. Zrób nadzienie: jabłka umyj i osusz. Pokrój na półplasterki, wycinając gniazda nasienne. Skrop je sokiem wyciśniętym z pomarańczy i oprósz cynamonem. Zmiksuj pozostałe składniki nadzienia na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodaj 1 łyżeczkę jogurtu lub wody. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Ciasto rozwałkuj na pergaminie na cienki placek. Przełóż na blaszkę. Posmaruj środek kremem, zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Na kremie rozłóż plasterki jabłek tak, by zachodziły na siebie. Zawiń brzegi do środka. Możesz ew. posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż tarta zrumieni się. Po ostudzeniu posyp ew. cukrem pudrem i orzechami. 

Keks z cukinią
Keks z cukinią123RF/PICSEL

Keks cukiniowy

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył (powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę. 

2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi i rodzynki. Wymieszaj łyżką. 

3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka). 4 Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi (ew. siekanymi migdałami). 

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka123RF/PICSEL

Kruche gniazdka

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej przez sitko, połącz z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki. Posiekaj najpierw nożem, a potem zagnieć w kulę. Owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce (ok. 30 minut). Rozwałkuj ciasto na płaski placek i powycinaj (np. foremką w kształcie kwiatka) ozdobne kółeczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Podpiecz w 180 st. przez ok. 5 minut. Ostudź. 

2. Przygotuj masę: miękkie masło utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj wodę i rum (możesz go zastąpić sokiem pomarańczowym). Połącz z mąką dodawaną małymi porcjami, orzechami i siemieniem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużym otworem, np. w kształcie rozety. Na brzegach kruchych ciasteczek wyciśnij rozetki. W środek każdej włóż po łyżeczce konfitury. Piecz w 180 st. przez ok. 15 minut.

Kakaowiec
Kakaowiec123RF/PICSEL

Jaglany kakaowiec

Sposób przygotowania

1. Spód: ciasteczka zblenduj. Stop masło. Rodzynki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Masą wyłóż dno schłodzonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 

2. Kaszę na masę przepłucz pod bieżącą wodą i na koniec sparz wrzątkiem (dzięki temu nie będzie gorzka po ugotowaniu). Zalej mlekiem (lub mlekiem roślinnym w wersji wegańskiej). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut, aż kasza wchłonie płyn. 

3. Masa: do jeszcze ciepłej kaszy dodaj olej i mieszaj, aż się stopi. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i połącz z kakao. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Do kaszy dodaj mąkę, siemię, banany, czekoladę i miód. Zmiksuj całość na dość gładką masę. Orzechy włoskie upraż w piekarniku (5 minut w 180 st.) i przełóż do bawełnianego woreczka. Mocno potrzyj, by zeszła z nich skórka. Orzechy przebierz, posiekaj, domieszaj do masy. 4 Masę przełóż na schłodzony spód w tortownicy. Wyrównaj wierzch, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj gotowymi ozdobami cukierniczymi lub np. jagodami goji.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas