Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?

Dieta dziecka powinna być zróżnicowana. Konstruując ją nie zapomnijmy o jajkach. Dlaczego?

W diecie dziecka nie zapominajmy o jajkach
W diecie dziecka nie zapominajmy o jajkach 123RF/PICSEL

Żółtko jest doskonałym źródłem białka pokarmowego, niemal tak samo wartościowym jak to, które znajduje się w mleku matki. Zawiera witaminę D, której niedobory ma blisko 90 proc. Polaków, a jest niezbędna do budowy mocnych zębów i kości. Ponadto, żółtko skrywa witaminę A oraz te z grupy B (B2, B5 oraz B12), dostarcza też cennych minerałów, jak wapń, żelazo i fosfor.

Cholina, w którą bogate są jaja, wspiera prawidłowy rozwój mózgu, a luteina zapewnia dobry wzrok, chroniąc przed zaćmą czy zwyrodnieniami plamki żółtej. Cholesterol, niekojarzący się najlepiej, jest w rzeczywistości niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu - stanowi bowiem budulec komórek. Gdyby nie ten związek, narządy nie mogłyby właściwie pracować.

Rocznemu maluchowi można podać zupę z jajeczną wkładką dwa lub trzy razy w tygodniu, należy jednak pilnować, by w te dni nie serwować mu już mięsa. Jajka należy dokładnie umyć przed obraniem, jeśli są mocno zabrudzone warto dla bezpieczeństwa sparzyć je wrzątkiem. Do niedawna sądzono, że nie powinno się przekraczać zdroworozsądkowej dawki dwóch jajek tygodniowo. Dziś wiadomo, że te w przypadku osób zdrowych ograniczenia były bezcelowe.

O ile nie ma przeciwwskazań, dorośli mogą jeść jajka nawet codziennie. W przypadku malców kierujmy się zdrowym rozsądkiem, a także preferencjami małego człowieka. Często organizm sam domaga się określonych składników, stąd apetyt na konkretne pożywienie.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas