Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?
Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. To z pewnością kuchnia dla miłośników dań z ryb i owoców morza.
"Kuchnia Portugali wyróżnia się różnorodnością regionalną. Każda część kraju posiada charakterystyczne dla siebie potrawy i znakomite lokalne wina" - mówi Joao Bras Jorge, prezes Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej.
Z portugalskiej kuchni można korzystać szukając inspiracji np. do przyrządzania dań z ryb. Z pewnością południe, czyli Algarve oraz Archipelag Azorski i Madera to raj dla smakoszy świeżo złowionych ryb i owoców morza. Oczywiście, świeże ryby można zjeść w całym kraju, a sardynki to niemal narodowy symbol tego państwa.
Chcąc spróbować portugalskiej kuchni w domu, spróbujmy przyrządzić caldeiradę z dorsza. Do przyrządzenia tej potrawy będziemy potrzebowali: 2 duże cebule pokrojone w plasterki, 4-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 4-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki, 500 g pomidorów pokrojonych w plasterki, oliwę z oliwek, po pół zielonej, czerwonej i żółtej papryki, 500 g filetów z dorsza, pęczek ziół (kolendra, pietruszka, liść laurowy), sól, pieprz.
Sposób przygotowania
W garnku układamy warstwami kolejno: cebulę, czosnek, ziemniaki, pomidory i paprykę oraz rozdrobnionego dorsza. Każdą warstwę podlewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Powtarzamy warstwy aż do wyczerpania składników. Dodajemy pęczek ziół, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podczas gotowania wstrząsamy od czasu do czasu garnkiem, ale nie mieszamy potrawy.
Okazją do poznania portugalskiej kuchni i kultury będzie Tydzień Portugalski "Flavours of Portugal" 2017, który odbędzie się w dniach 29 maja-2 czerwca w hotelu InterContinental Warszawa.