Dlaczego nie należy wyrzucać skórki z mango?

Mango jest smacznym owocem, który cieszy się popularnością na całym świecie. Najczęściej jednak wyrzucamy skórkę, która kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych i minerałów.

mango
mango© Photogenica
mango zalety
© Photogenica

Skórka mango zawiera tyle samo wartościowych składników co miąższ, natomiast jest uboga w węglowodany i cukry. Witamina A zawarta w mango wspiera zdrowie oczu i odporność. Poza tym owoc zawiera witaminę C oraz błonnik.

mango
© Photogenica

Istnieje powszechne przekonanie, że skórka z mango jest niebezpieczna ponieważ zawiera urushiol - aktywną substancję chemiczną. Jednak faktycznie najwięcej tej substancji występuje w pniu drzewa. Jeśli po dotknięciu skórki mango nie rozwija się reakcja alergiczna to znaczy, że urushiol jest dla ciebie nieszkodliwy.

Skórka mango jest twarda i chropowata w przeciwieństwie do miękkiego miąższu.

owoce mango
© Photogenica

Istnieje kilka opcji spożywania skórki z mango.

Pokrój cały owoc ze skórką i zmiksuj z innymi owocami i wodą na gładką masę. W ten sposób przygotujesz smaczne smoothie.

Możesz zrobić chrupiące frytki. Obierz mango, a skórkę pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku.

Skórkę z mango możesz zamarynować podobnie jak zielone ogórki.

Można również zetrzeć skórkę na tarce i dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw. Oczywiście możesz również zjeść skórkę na surowo, jeśli odpowiada ci jej smak.

Pamiętaj, aby przed spożyciem dokładnie umyć owoc.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas