Dlaczego nie należy wyrzucać skórki z mango?
Mango jest smacznym owocem, który cieszy się popularnością na całym świecie. Najczęściej jednak wyrzucamy skórkę, która kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych i minerałów.
Skórka mango zawiera tyle samo wartościowych składników co miąższ, natomiast jest uboga w węglowodany i cukry. Witamina A zawarta w mango wspiera zdrowie oczu i odporność. Poza tym owoc zawiera witaminę C oraz błonnik.
Istnieje powszechne przekonanie, że skórka z mango jest niebezpieczna ponieważ zawiera urushiol - aktywną substancję chemiczną. Jednak faktycznie najwięcej tej substancji występuje w pniu drzewa. Jeśli po dotknięciu skórki mango nie rozwija się reakcja alergiczna to znaczy, że urushiol jest dla ciebie nieszkodliwy.
Skórka mango jest twarda i chropowata w przeciwieństwie do miękkiego miąższu.
Istnieje kilka opcji spożywania skórki z mango.
Pokrój cały owoc ze skórką i zmiksuj z innymi owocami i wodą na gładką masę. W ten sposób przygotujesz smaczne smoothie.
Możesz zrobić chrupiące frytki. Obierz mango, a skórkę pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku.
Skórkę z mango możesz zamarynować podobnie jak zielone ogórki.
Można również zetrzeć skórkę na tarce i dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw. Oczywiście możesz również zjeść skórkę na surowo, jeśli odpowiada ci jej smak.
Pamiętaj, aby przed spożyciem dokładnie umyć owoc.