Dlaczego warto jeść karpie?

Niwelowanie stanów zapalnych, ochrona zdrowia dróg oddechowych, optymalizacja funkcji trawiennych i pracy serca, mniejsze ryzyko występowania przewlekłych chorób i spowolnione procesy starzenia - to tylko niektóre z korzyści wynikających z jedzenia karpi. Wyjątkowy zestaw składników spożywczych sprawia, że ryby te są pożądanym produktem dla osób poszukujących zdrowych źródeł białka w swojej diecie. Dostarczają między innymi witaminy B12, fosforu, korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.

article cover
©123RF/PICSEL

1. Wspomaga zdrowie serca

©123RF/PICSEL

Wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak w przypadku innych tłustych ryb, sprawia, że karp jest w stanie chronić nasze serce przed różnego rodzaju chorobami. Zmniejszając gromadzenie się płytek cholesterolu na ściankach tętnic może minimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy, a przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi, zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

2. Działanie przeciwzapalne:

Kwasy tłuszczowe omega-3 są nie tylko dobre dla naszego serca, ale także zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie. Dlatego dietetycy zalecają zwiększenie tygodniowego spożycia ryb, zwłaszcza osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów.

3. Wzmacnia układ odpornościowy:

©123RF/PICSEL

Chociaż objawy niedoboru cynku nie są tak oczywiste jak żelaza czy wapnia, mogą poważnie zagrażać funkcjonowaniu twojego układu odpornościowego. Karp jest bogaty w ten cenny składnik. Porcja zawiera więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na cynk.

4. Wspomaga funkcje żołądka i jelit:

Jeśli chcesz poprawić efektywność swojego trawienia, zmniejszyć wzdęcia, zaparcia czy hemoroidy i wspomagać ogólną pracę żołądka, dodanie do diety karpia może ci w tym pomóc. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia zapalenia jelit.

5. Zapobiega powstawaniu nowotworów:

Obecna w karpiu witamina A jest bardzo silnym przeciwutleniaczem eliminującym wolne rodniki, które mogą powodować mutacje zdrowych komórek i prowadzić do powstawania nowotworów.

6. Łagodzi choroby dróg oddechowych:

©123RF/PICSEL

Badania wykazały, że bogate stężenie minerałów i składników odżywczych w karpiach może wspomagać pracę układu oddechowego. Jeśli zatem cierpisz na zapalenie oskrzeli, przewlekłe choroby powodujące niewydolność oddechową lub choroby płuc i dróg oddechowych, czy podrażnienia gardła wywołane przez ostry kaszel, włącz go do swojej diety.

7. Wspomaga zdrowie kości i zębów:

Fosfor jest bardzo ważny dla utrzymania odpowiedniej gęstości mineralnej kości, wzmacnia nasze zęby i może pomóc zapobiegać osteoporozie. Karp jest doskonałym źródłem tego cennego składnia. Pojedyncza porcja zapewnia więcej niż 50 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten minerał.

8. Spowalnia procesy starzenia się

Dla osób, które zaczynają zauważać pierwsze oznaki starzenia się, takie jak plamy starcze, przebarwienia, zmarszczki lub utratę elastyczności skóry, przeciwutleniacze - zawarte między innymi w karpiach - są wybawieniem. Mogą stymulować produkcję nowych, zdrowych komórek i spowalniać negatywne procesy.

9. Optymalizacja poziomu hormonów:

Wysoki poziom witamin z grupy B oznacza, że karp może pomóc w optymalizacji metabolizmu i równoważyć poziom hormonów, wspierając między innymi pracę tarczycy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas