Doceńmy cukinię
Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.
Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. PAP Life proponuje zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną.
Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze".
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 2 patisony,
- 2 cukinie,
- 2 pory,
- litr bulionu drobiowego,
- 3 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżkę śmietany.
Opłukana kaszę jaglana gotujemy około 5 minut, a następnie odstawiamy na około 20 minut, by spęczniała. Patisony i cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Pory kroimy na plastry. Warzywa smażymy kilka minuta na oleju, zalewamy rosołem i dusimy ok. 10 minut, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy, dodajemy czosnek i przyprawy.
Do gotowego kremu można wlać łyżkę śmietany. Danie serwuje się w miseczkach z uprzednio nałożoną porcją kaszy jaglanej. Tak przygotowaną zupę można także udekorować lekko podduszonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę. Dobrze smakuje też ze świeżym koprem lub pietruszka. Książka Magdaleny Sych "Nasze kasze" ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.