Reklama

Reklama

Domowe bułeczki pszenne

Zrobić je bez trudu. Ich smak jest wyjątkowy!

Składniki

  • 400 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczju drobnego cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym i dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Zagnieść ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h.

Reklama

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich w miarę równe bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.

Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Wyrośnięte bułki piec ok. 15 minut lub do czasu gdy staną się ładnie zarumienione.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje