Domowe drożdżowe
To ciasto drożdżowe smakuje idealnie. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki:
- 10 dag masła
- 400 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 5 łyżek + 10 dag cukru
- 40 dag mąki
- sól
- 8 jajek
- po 30 dag czerwonego i zielonego agrestu
- 60 dag kwaśnej śmietany
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i mąka do blachy
Przygotowanie:
1. Masło stopić. Podgrzać lekko 200 ml mleka, wymieszać je z drożdżami oraz 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli oraz 10 dag cukru. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego zaczyn drożdżowy. Wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania wlać stopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki odstawić je pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Agrest przebrać, umyć, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, 4 łyżkami cukru, pozostałymi 7 jajkami oraz resztą mleka. Blachę 32 x 39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Rozwałkować na placek. Wylepić nim przygotowaną formę. Odstawić jeszcze na 10 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
3. Placek posypać owocami. Lekko wcisnąć je w ciasto. Wierzch posmarować masą śmietanowo- jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec 30 minut. Po wystudzeniu placek oprószyć cukrem pudrem.