Domowe kokosanki

Na dworach i w bogatych domach chętnie pieczono ciastka z orzechami, migdałami lub z wiórkami kokosowymi. Najpopularniejsze były małe kokosanki.

Kokosanki
Kokosanki123RF/PICSEL

Składniki

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 10 dag masła
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 4 szczypty soli

Przygotowanie

1 Masło rozpuść, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Pianę stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.

2 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżeczką porcje masy. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Ciastka można przechowywać w blaszanym pudełku

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas