Domowe kokosanki
Na dworach i w bogatych domach chętnie pieczono ciastka z orzechami, migdałami lub z wiórkami kokosowymi. Najpopularniejsze były małe kokosanki.
Kokosanki123RF/PICSEL
Składniki
- 25 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 10 dag masła
- 4 białka
- pół szklanki cukru
- 4 szczypty soli
Przygotowanie
1 Masło rozpuść, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Pianę stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając.
2 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżeczką porcje masy. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Ciastka można przechowywać w blaszanym pudełku