Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską
Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji Mikołajek.

Składniki
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 12 śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- do dekoracji
- płatki soli morskiej
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.