Sycący obiad w wersji light. Pełny warzyw i białka, smakuje wybornie
Nie masz pomysłu na obiad, który cię nasyci i nie zrujnuje przy okazji twoich planów związanych z utratą wagi? Mamy idealną propozycję na jednogarnkowy posiłek, który wykonasz z sezonowych, letnich warzyw - pyszny, pożywny i niskokaloryczny. Sprawdź jak proste jest jego przygotowanie.

Spis treści:
Jak schudnąć bez uczucia ciągłego głodu?
Jeśli próbujesz aktualnie zrzucić zbędne kilogramy, to kluczowy w twojej diecie będzie deficyt kaloryczny. Co to znaczy? Po prostu musisz jeść mniej kalorii, aniżeli potrzebujesz do utrzymania aktualnej masy ciała. Najpierw musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie, a następnie od wyniku odjąć nieco kalorii każdego dnia. Uważaj jednak, aby restrykcyjnie ich nie obcinać - dietetycy są zdanie, że najzdrowiej chudnie się powoli - warto zmniejszyć ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia np. o 150-250, by nie dopuścić do zbyt szybkiej utraty kilogramów, a tym samym napadów głodu w ciągu dnia i efektu jojo.
O czym pamiętać w czasie odchudzania?
Jeśli się odchudzasz, kluczowe będzie kilka kwestii:
- Posiłki powinny być bogate w białko, błonnik, witaminy i składniki odżywcze
- Wybieraj mniej kaloryczne dodatki - np. zamiast masła do smarowania pieczywa serek kanapkowy, a zamiast śmietany jogurt naturalny
- Nawadniaj się przez cały dzień - wybieraj przede wszystkim wodę
- Jedz produkty, które sycą, a mają niewiele kalorii - świetne będą m.in. gotowane ziemniaki, cukinia, papryka, pomidory, chudy nabiał oraz chude mięso
- Posiłki przygotowuj samodzielnie w domu - wówczas będziesz mieć większą kontrolę nad ilością zjadanych dziennie kalorii
- Ruszaj się - aktywność fizyczna, nawet ta umiarkowana znacznie przyspiesza odchudzanie

Co na obiad w czasie odchudzania?
Dietetycznych obiadów jest do wyboru naprawdę cała masa - mogą to być najprostsze posiłki jak np. gotowane ziemniaki z jajkiem sadzonym, grillowanym kurczakiem i ogórkami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Z racji tego, że trwa obecnie lato, warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Z tego też względu, doskonałym pomysłem na jednogarnkowe danie obiadowe będzie również leczo. Jest nie tylko pożywne, ale również sycące. Jak przygotować leczo w wersji light? Przepis jest naprawdę prosty.
Składniki
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 większa cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy typu passata lub świeże pomidory bez skórki – około 400 g
- Podwójna pierś z kurczaka
- Łyżka oleju
- Przyprawy: sól i pieprz do smaku, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie), liść laurowy (2 szt.), ziele angielskie (4 ziarenka).

Sposób przygotowania:
- Do większego garnka wlej olej i drobno posiekaną cebulę, przysmaż chwilkę po czy dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
- Po 2-3 minutach dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż wszystko razem przez chwilę na niewielkiej mocy palnika (można odrobinę podlać wodą).
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Dodaj ziele, liść laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pół szklanki wody, duś wszystko pod przykryciem przez około 15-20 min.
- Następie dodaj pomidory oraz resztę przypraw i duś dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego i odrobinę cukru. Smacznego!