Sycący obiad w wersji light. Pełny warzyw i białka, smakuje wybornie

Leczo do doskonały obiad w czasie redukcji. Pamiętaj jednak, aby przygotować go z chudym mięsem
Leczo do doskonały obiad w czasie redukcji. Pamiętaj jednak, aby przygotować go z chudym mięsemKamil PiklikiewiczEast News

Jak schudnąć bez uczucia ciągłego głodu?

O czym pamiętać w czasie odchudzania?

  • Posiłki powinny być bogate w białko, błonnik, witaminy i składniki odżywcze
  • Wybieraj mniej kaloryczne dodatki - np. zamiast masła do smarowania pieczywa serek kanapkowy, a zamiast śmietany jogurt naturalny
  • Nawadniaj się przez cały dzień - wybieraj przede wszystkim wodę
  • Jedz produkty, które sycą, a mają niewiele kalorii - świetne będą m.in. gotowane ziemniaki, cukinia, papryka, pomidory, chudy nabiał oraz chude mięso
  • Posiłki przygotowuj samodzielnie w domu - wówczas będziesz mieć większą kontrolę nad ilością zjadanych dziennie kalorii
  • Ruszaj się - aktywność fizyczna, nawet ta umiarkowana znacznie przyspiesza odchudzanie
Jedzenie warzyw w pierwszej kolejności korzystnie wpływa na jelita i poziom cukru we krwi
Jedzenie warzyw w pierwszej kolejności korzystnie wpływa na jelita i poziom cukru we krwi123RF/PICSEL

Co na obiad w czasie odchudzania?

Składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 większa cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy typu passata lub świeże pomidory bez skórki – około 400 g
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Łyżka oleju
  • Przyprawy: sól i pieprz do smaku, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie), liść laurowy (2 szt.), ziele angielskie (4 ziarenka).
Pokrojona cebula smażona na oliwie w dużej stalowej patelni, mieszana czarną plastikową łyżką.
Przygotowanie lecza zacznij od podsmażenia cebuli 123RF/PICSEL
  1. Do większego garnka wlej olej i drobno posiekaną cebulę, przysmaż chwilkę po czy dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
  2. Po 2-3 minutach dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż wszystko razem przez chwilę na niewielkiej mocy palnika (można odrobinę podlać wodą).
  3. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Dodaj ziele, liść laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pół szklanki wody, duś wszystko pod przykryciem przez około 15-20 min.
  4. Następie dodaj pomidory oraz resztę przypraw i duś dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego i odrobinę cukru. Smacznego!

Zobacz również:

"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?